När musiker samlar in pengar till Ukraina

Kriget i Ukraina påverkar så många människor på så många sätt. Det finns mycket som kan skrivas om det, men här kommer en liten betraktelse om något som jag noterat inom mitt hörn av kultursfären.

Ukrainas Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest – ett annat band som uppmärksammar kriget och samlar in pengar är hårdrocksbandet Jinjer.

Ukrainas Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest – ett annat band som uppmärksammar kriget och samlar in pengar är hårdrocksbandet Jinjer.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2022-06-14 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jinjer är ett hårdrocksband från Ukraina, som spelar progressiv metal. Tekniskt avancerat och riktigt hård musik. Inget för öron som föredrar lättsmält lyssning. När jag fick nys om bandet 2014 hade de precis deltagit en musiktävling i Ukraina och släppt sitt första album. Då var de ett i mängden av duktiga men relativt okända band som försöker nå ut i världen via Youtube och sociala medier. Det skulle inte dröja länge innan det hårt satsande ukrainska bandet faktiskt fick mer uppmärksamhet och började få spelningar utanför Ukraina.

Mest uppmärksamhet har de fått för sångerskan Tatiana Shmayluks enorma röstomfång. En live-video till låten ”Pisces”, där hennes rösts variationsförmåga verkligen visas upp, har 64 miljoner visningar på Youtube sedan den lades upp. Den är också populär för så kallade reaction videos, där man filmar personers reaktioner första gången de får höra låten. Många har svårt att tro sina ögon när Tatiana växlar mellan olika sångstilar på ett ögonblick.

Om du trots allt detta inte hört talas om Jinjer tidigare, så beror det på att de är verksamma inom en ganska smal musikalisk nisch som kanske inte är din favorit. Hur uppskattade de än är inom progressiv metal så leder det inte till kännedom utanför hårdrockskretsar. Men efter flitigt turnerande och positiv ryktesspridning bland hårdrocksfans har deras popularitet snabbt ökat, och de stod på gränsen till ett stort genombrott när invasionen inleddes.

Sedan Ryssland invaderade har Tatiana befunnit sig i USA hos sin amerikanske pojkvän, även han musiker. De övriga bandmedlemmarna (Eugene, Roman och Vlad) kunde inte lämna Ukraina eftersom utreseförbud utfärdades för ukrainska män i åldern 18-60 år. På grund av detta så har bandet redan ställt in sina turnéplaner tidigare i år.

Men att stanna kvar i Kiev när staden anfölls var också en självklarhet. Bandmedlemmarna ville stanna kvar hos sina familjer, och lämnade till och med sina vanliga jobb (de är alltså inte heltidsmusiker ännu) för att kunna hjälpa till med volontärarbete när situationen var som värst i den ukrainska huvudstaden.

En annan insats är att bandet har engagerat sina fans världen över. Bandmedlemmarna har kämpat hårt för att samla in pengar och väcka opinion mot kriget. Sedan invasionen började har de samlat in 150 000 dollar som skänkts vidare till olika ukrainska välgörenhetsorganisationer.

Förra veckan blev det klart att Jinjer, med hjälp av det Ukrainska Kulturministeriet, har fått tillstånd att turnera utomlands igen. Nu som ambassadörer för Ukraina med syfte att samla in pengar och väcka opinion mot kriget. I fredags spelade de sin första konsert sedan invasionen, på en festival i Schweiz och ett par dussin ytterligare spelningar är planerade runtom i Europa. 15 juli kommer de till Sverige, för att spela på Gefle Metal Festival, och även våra grannländer Finland, Norge och Danmark får besök.

Precis som professionella idrottare och Kalush Orchestra som segrade i Eurovision Song Contest är nu alltså Jinjer representanter för Ukraina ute i världen. När omvärlden riskerar att glömma bort att kriget fortfarande pågår är deras uppdrag att påminna oss. Ett uppdrag som de knappast förutsåg när de började spela tillsammans för ungefär ett decennium sedan, men ett ansvar som de axlat med stort engagemang.