Låt oss jobba för att få en gladare nyordslista 2021

Nu är det ett tag sedan nyordslistan 2020 publicerades och redan nu måste vi skärpa oss för att få in mer upplyftande ord 2021. För nog speglar listan året som gått – det är inte rolig läsning.

 ”Självkarantän” och ”social distansering” är två ord i nyordslistan för 2020 – coronatiden sätter spår även i vårt språk.

”Självkarantän” och ”social distansering” är två ord i nyordslistan för 2020 – coronatiden sätter spår även i vårt språk.

Foto: Ali Lorestani/TT

Krönika2021-01-12 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyordslistan, som släpps av institutet för språk och folkminnen, i slutet av december varje år, är en av årets höjdpunkter. Dels säger den mycket om vår samtid då den består av ord som förekommit frekvent i till exempel nyheter och på sociala media under det gångna året (det behöver alltså inte vara helt nya ord för att vara nyord) och så ger den oss alla en chans att utöka vårt ordförråd.

Det brukar vara ganska rolig läsning, men den senaste släppta listan speglar verkligen 2020, det vill säga att den är rätt miserabel. Bland nyorden finns till exempel ”coronaanpassa”, ”coronahälsning”, ”covid 19”, ”platta till kurvan”, ”superspridare”, ”självkarantän”, ”social distansering” och ”tvåmetersregeln”. Inga av dessa ord eller uttryck behöver egentligen någon närmare förklaring då man knappt har pratat om annat sedan i våras.

Men även många av orden som inte är pandemirelaterade är ganska negativa. Själv tycker jag visserligen att det är kul att midjeväskan har en plats på listan (speciellt då jag vet att många tycker att det är en styggelse att den gjort comeback) men att den omnämns som ”becknarväska” då den tydligen ”associeras till machokultur och kriminalitet” känns ju inte särskilt upplyftande. ”Förnedringsrån” är också ett begrepp som letat sig in – och det är så ledsamt att förekommer nog ofta att det måste finnas ett ord för det – det vill säga ett personrån som även innehåller våld och förnedrande inslag. ”Växtblindhet” finns också på listan och beskriver ”avsaknad av förståelse för växters betydelse för livet på jorden”.

Vissa ord på listan är uttryck från rörelser och händelser som pågått de senaste åren. ”Cancelkultur” till exempel härrör till ”aktivism som syftar till att personer med kontroversiella åsikter ska berövas sina plattformar”. Exemplet som nämns är när Paolo Robertos gelatoglass plockas bort från stora kedjor då de inte vill dras in i kontroversen kring hans person. ”Statyprotest” är ett ord för dem som ifrågasätter statyer av människor som anklagas för att ha underblåst eller utövat förtryck. Bland annat finns en namninsamling med över 2 000 underskrifter som kräver att en staty av Carl von Linné ska tas ned då man menar att han var rasist. (De missade dock att påpeka vilken staty, vilket är problematiskt då det finns många).

Mina favoriter är alltid de ord som sticker ut som både lite roliga och användbara (se till exempel tidigare års ”ninjacyklist”, ”lämnavärk” och ”sekundärkränkt”). I år är det enbart två ord som faller in under den kategorin. ”Lesserwisser” – en person som är mindre vetande men som trots detta förklarar ett fenomen för någon som vet mer. ”Hobbyepidemiolog” är så klart ett ord som förekommit frekvent just år 2020 då det beskrivs som ”person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin”. Men jag tror att vi alla stött på människor som kan beskrivas som detta oavsett vilket år eller sjukdom som gäller. De har bara fått större utrymme att uttala sig tvärsäkert i år.

Orden som förekommer på listan är viktiga, de speglar ett allvarligt år vi gått igenom. Men låt oss alla ändå jobba för att några fler upplyftande ord kommer in på listan som representerar 2021. Jag hoppas på ord som ”respektpolitik”, ”vaccintriumf” och ”krambonaza”.