Det är intressant att spåra fraser bakåt i tiden och hitta anledningen till uppkomsten och populariteten. Intressant är det också att notera hur språket förändras i vår samtid, när nya ord får fäste.
Men hur språkintresserad man än är kan man tröttna ibland också. Det senaste uttrycket som jag noterat och som snarare går mig på nerverna är "bryter tystnaden". Själva uttrycket är såklart inte nytt, men nu har det slagit igenom på bred front i rubriker och på sociala medier där det är ett kraftfullt sätt att locka till klick. Det antyder att någon till slut uttalat sig i ett förmodligen kontroversiellt ämne. Självklart blir många nyfikna och vill läsa mer efter en sådan inledning.
Jag noterade först att uttrycket användes allt oftare i engelskspråkiga artiklar, och sen dröjde det inte länge innan den svenska motsvarigheten blev vanligt förekommande. Och har man noterat det en gång så är det svårt att ignorera överanvändningen.
Anledningen till att det sticker lite extra i ögonen för mig är att det ofta används felaktigt. Som jag ser det handlar "bryta tystnaden" om att någon aktivt undvikit att uttala sig i en fråga, trots förfrågningar från omgivningen. När "inga kommentarer" övergår till ett svar, då har någon faktiskt brutit tystnaden.
Men idag används det så fort någon sagt något, oavsett om personen duckat för media tidigare. Att det tar någon dag att samla sig efter en stor händelse kan jag tycka är okej, det krävs lite mer än så för att det faktiskt ska finnas någon tystnad värd att påpeka. Men här är några exempel från nutida användning:
Enligt en klickrubrik bröt Jill Johnson tydligen tystnaden om vad hon tyckte om tv-intervjun med Carina Bergfeldt – i ett twitterinlägg dagen INNAN intervjun sändes på tv. Hur lång var den tystnaden egentligen? Hann någon undra varför Jill var tyst om intervjun som ingen hade sett än?
SVT tyckte att Charlotte Kalla bröt tystnaden när hon två veckor efter att hon insjuknade i corona berättade att hon var friskförklarad. Vad fanns att säga innan det? Tystnaden var nog att föredra istället för löpande rapportering av sjukdomstiden.
När gitarrlegenden Eddie Van Halen efter en lång tids sjukdom gick bort i cancer, tyckte ett rockmagasin att sångaren David Lee Roth ”bröt tystnaden” när han kommenterade sin bandkamrats bortgång – dagen efter dödsfallet. Att sova på saken känns väl annars som det minsta man kan tillåta när någon som man varit nära under så lång tid går bort? Med tanke på att deras relation hade sina upp- och nergångar under decennierna kanske det dessutom var något smaskigt som avslöjades? Nja, ”What a long, great trip it’s been” var orden som bröt den dygnslånga tystnaden. Vilket scoop!
Mitt i alla dessa skvallerrubriker så drunknar ett angeläget initiativ. Uppropet #Vibrytertystnaden uppmärksammar kvinnor och barn som drabbas av våld i nära relationer. I fjol gavs en bok ut med titeln ”Vi bryter tystnaden”. Den innehåller berättelser om tolv kvinnors upplevelser av fysisk och psykisk misshandel, samt råd och tips till drabbade och anhöriga. Om det är nånting jag vill passa på att bryta tystnaden om, så är det den här boken. Den borde fler känna till.