Kulturen är livsviktig när staden växer

2021 har minst sagt varit ett påfrestande år för kulturen med hårda restriktioner, inställda evenemang och arbetslösa kulturarbetare. Mitt i allt detta skulle också ett helt nytt, enormt, kulturhus öppna här i Skellefteå.

Norrans kulturredaktör Emma Ronneklew sammanfattar det gångna kulturåret.

Norrans kulturredaktör Emma Ronneklew sammanfattar det gångna kulturåret.

Foto: Emma Ronneklew/Sara kulturhus/Västerbottensteatern/Johan Granstrand/Melissa Niemann

Krönika2021-12-31 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför öppningen framgick det dock att verksamheterna som skulle flytta in i huset hade blivit förda bakom ljuset. Det visade sig senare vara ännu värre – de vittnade om att de blivit utsatta för kränkningar, lögner, härskartekniker och brist på styrning av vd:n Maria Ekberg Brännström. Först var det sagt att hon skulle avgå när man hittat en ny person för att tillträda tjänsten, sedan ändrades det till att hon skulle avgå med omedelbar verkan.

Men verksamheterna har, trots usla förutsättningar, levererat oklanderligt. Västerbottensteatern och UngHästen har satt upp flertalet hyllade, kvalitativa och genomarbetade föreställningar. Skellefteå Konsthall är inne på sin andra otroligt välproducerade utställning: Först ut var Sara-Vide Ericsons ”Ditch Dance” och nu hänger Krister Hägglunds fotoutställning ”Hjortronlandet”.

Museum Anna Nordlander och Skellefteå Konsthall har tillsammans drivit Konstverkstan som har besökts av många och fått förlängd verksamhet in i nästa år. Biblioteket har haft, förutom vanlig biblioteksverksamhet, många intressanta föreläsningar och författarsamtal. Den 6 februari 2022 kommer även MAN att ha vernissage för sin första utställning vid namn ”with Love” – en grupputställning med naturen som kuliss för visioner och fantasier om vad framtiden kan innehålla.

Personalbrist till trots så har även artist- och scendriften på kulturhuset rullat på smärtfritt. Stora namn som Zara Larsson, Lisa Nilsson, Timbuktu och många fler har samtliga avlöst varandra utan problem. Ljud, ljus, biljettkontroller, ombyggningar och annan logistik har genomförts med största professionalism. 

Allt detta beror på att de som driver verksamheterna verkligen brinner för det de gör. Annars skulle det inte varit möjligt. 

Många blickar har självfallet följt Sara kulturhus utveckling under den första perioden som det har varit öppet. Men vi får inte heller glömma alla de verksamheter som inte huserar där. Nordanå och Skellefteå museum som kommer att ha en helt ny basutställning vid namn ”Storsia” under våren. Konstföreningen Skogen som gång på gång understryker vikten av att tillhandahålla lokaler för produktion och inte bara konsumtion. Kulturföreningen Mullberget som ständigt inspirerar unga till att skapa musik och egna evenemang. Skellefteå Dans- och Balettförening som engagerar människor till att dansa och ta del av dansens värld. 

Och många, många fler.

Även utanför stadskärnan finns eldsjälar som exempelvis Burträsk och Bolidens Riksteater- och Musikföreningar. Jörn har inte minst haft en produktiv höst med storsatsningar under Berättarfestivalen och som nu även ska få en helt egen musikfestival. Även Norsjö och Malå har varit aktiva under hösten med allt från musik till författarsamtal.

Kulturen är livsviktig när en stad ska växa. Det måste finnas ett rikt kulturutbud för att inflyttade och infödda ska kunna integreras och trivas. Mötesplatser där man kan träffa nya vänner och utbyta idéer med varandra är nödvändiga för en högre livskvalitet. Kreativiteten måste stimuleras och Skellefteå som stad är beroende av att de kreatörer som kommer hit, eller redan finns här, ska vilja stanna kvar. 

Däremot ska det ansvaret inte ligga på kulturverksamheternas axlar. 

För att kulturen ska blomstra behövs underhåll och uppmuntran. Till att börja med bör kulturhusbolaget verkligen värna om att den som nu tillsätts som vd för Sara kulturhus har kulturens samt personalens bästa i åtanke. Men viktigt att tillägga är att det också måste läggas resurser på de andra verksamheterna utanför Saras träväggar. Ytterliggare resurser bör även tilldelas de verksamheter som främjar produktion. Hur ska vi kunna nyttja kultur om det inte finns utrymme för den att skapas? 

En banal frågeställning kan tyckas, men tyvärr är det alldeles för vanligt att man ser förbi den aspekten när konsumtionen genererar det direkta kapitalet.

Gräsrotskulturen trycks allt mer undan till förmån för det mer kommersiella utbudet. Men man begår ett fatalt misstag. Har man enbart tillgång till det mest kommersiella så riskerar kulturen att bli homogen. Det får den aldrig bli. Hela syftet med kulturen är att den ständigt ska utvecklas och förnyas.

Kulturhuset har en plats i Skellefteå. På många sätt skapar det en viktig mötesplats och sätter Skellefteå på kartan. Men det ska aldrig vara på bekostnad av de lokala kulturutövarna och verksamheterna. 

Nästa år hoppas vi på ett kulturår fritt från restriktioner, fritt från dåliga arbetsförhållanden och fritt från nedskärningar av lokal kultur.

Vi hoppas även på att alla kulturverksamheter får bättre villkor. Om de har lyckas leverera fläckfritt under det gångna året – föreställ er då vad de är kapabla till med rätt förutsättningar.

Gott nytt år!