Kulturåret 2020: "Jojo Rabbit, Dolly Parton och tigrar"

2020 var året då jag fascinerades av Katarina den stora, uppmanade alla att se ”Jojo Rabbit” och en oproportionellt stor del av alla samtal handlade om Joe Exotic. Det var också året då populärkultur blev en än mer viktig hemmasysselsättning och en ljusglimt i en mörk tid.

Vad var egentligen bäst med kulturåret 2020? Norrans kultur- och nöjeskrönikörer sammanfattar året, och först ut är Åsa Samuelsson.

Vad var egentligen bäst med kulturåret 2020? Norrans kultur- och nöjeskrönikörer sammanfattar året, och först ut är Åsa Samuelsson.

Foto: Larry Horricks/Ollie Upton/Wade Payne/Sue Ogrocki

Krönika2020-12-05 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets favoritfilm 

”Jojo Rabbit”, det är världskrig och allt den tioårig Hitlerjugend-pojken Jojo vill är att tjäna sitt fosterland och göra sin idol och låtsaskompis, Adolf Hitler, nöjd. Men det blir komplicerat när han hittar en ung judisk kvinnan undangömd på vinden. Filmen är sprängfylld med humor och du lär också fälla en tår. De unga skådespelarna är riktiga fynd och regissören Taika Watiti gör en gedigen insats som en småsint och barnslig Hitler, så som han manifesteras i en tioårings hjärna.

Årets favoritserie

”The Great”, tv-serien om Katarina den stora av Ryssland är svulstig, rolig och välproducerad. Serien följer en frustrerad Katarina som försöker slita ett uråldrigt Ryssland in i en upplyst tid, samtidigt som hon är gift med Tsar Peter som växlar mellan lycka och ilskna utbrott ungefär som en genomsnittlig treåring och regerar därefter. Sanningshalten i serien är så där, men fördelen är att man efter att ha sett den gärna vill plöja igenom varje biografi som skrivits om Katarina.

Årets mest hypade

Det går knappast summera 2020 utan att nämna dokumentärserien ”Tiger King”. Åtta avsnitt följer den excentriske zooägaren Joe Exotic och hans fejd med naturreservatsägaren Carol Baskins. Under våren var det som att hela planeten delades i ”Team Joe” eller ”Team Carol” och vi roade oss med att lista ut vilka skådespelare som skulle kontrakteras för den ofrånkomliga filmatiseringen av detta fascinerande drama.

Faktum är att det redan är två tv-serier på gång, en med Sam Rockwell och Kate McKinnon, och en med Nicolas Cage. Jag vet inte om någon av dem snappat upp Tim Robbins för att spela den mystiske haremsledaren Doc Antle, men det borde vara en given rollbesättning.

Årets återkomst

Underhållningsbranschen fick som så mycket annat ta en paus i år, vilket betydde att många skådespelare fick all tid i världen att återförenas med gamla kollegor. Därmed har fans kunnat återse sina favoriter från ”Parks and recreation”, ”The Nanny”,” Fresh prince from Bel Air”, ”Community” och mycket mer. Detta har oftast varit småskaligt och via digitala möten, och hur trevligt det än har varit lyckades ingen komma upp i samma kvalitet som återföreningen av tv-serien ”Vita huset”. Där framfördes ett helt avsnitt på scen med förhoppning om att få fler att rösta i det amerikanska valet. Att se president Bartlet, Toby, C.J, Josh och de andra gnabbas om världsfrågor och demokrati är som att omslutas av en mjuk filt av nostalgi och värme.

Årets favoritperson

Är givetvis Dolly Parton. ”All on the board” (som skriver skylttexter i Londons tunnelbana) summerade det perfekt: ”Dolly Parton har givit världen så många underbara låtar, så som ”I will always love you”, ”9-5” och ”Jolene”. Hon har gjort så mycket för välgörenhet, stod upp för black lives matter-rörelsen och donerade pengar till vaccin mot covid 19. Hon är en internationell skatt och USA borde allvarligt talat utnämna henne till sin drottning.”

Hon har dessutom skrivit en ”coronalåt” och nu nyligen har hon släppt en julskiva, en julfilm och blivit omnämnd i New England Journal of Medicine för sitt bidrag till vaccin-forskningen.

Årets förhoppning

Det finns fortfarande en plan på att ”Wonder Woman 1984” ska släppas i år. Hoppas, hoppas.