Krönika: Hoppet finns i replokalerna på Mullberget

I höstas ordnade Skellefteå kommun ett musikevent under namnet "En hyllning till framtiden", med ungas psykiska hälsa i fokus. Ett initiativ som skapade förväntningar på mer – mycket mer.

Många unga i Skellefteå söker sig till Kulturföreningen Mullberget för att spela i band.

Många unga i Skellefteå söker sig till Kulturföreningen Mullberget för att spela i band.

Foto: Ingela Lekfalk

Krönika2024-04-02 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag träffade nyligen en ung person med en dröm om att kunna arbeta som konstnär i framtiden. Hon sa något som dröjde sig kvar hos mig: "Det låter klyschigt, men skapandet gör mig till människa och jag behöver det för att må bra".

Det låter inte klyschigt i mina öron. Vad någon behöver för att må bra ska tas på allvar och kan vara värt att upprepa om och om igen. 

Den unga själen lyser starkt och har en otrolig förmåga att stå emot de vågor av mörker den utsätts för. Men det finns gränser. När den unga själen brister och går sönder, då är det inte läge att vänta. Då gäller det livet. 

Nya rapporter visar att ångest och oro bland 16-24-åringar ökar i Sverige, och en hög andel flickor skadar sig själva. I åldern 15-24 år är suicid den vanligaste dödsorsaken. Det är rakt igenom oacceptabelt. Inom psykiatrin i Skellefteå sker mirakel varje dag tack vare mina forna kollegor. Men när behoven ökar blir resurserna knappa, och så kan det inte fortsätta. Målet måste vara en ökad psykisk hälsa i samhället.

För även i monstrets tid, och kanske särskilt då, kan hoppet hållas levande genom platser där unga känner tillhörighet och mening. Häromveckan dök ett inslag från Skellefteå upp på Kulturnyheterna, angående trenden att många startar band just nu. Så är det i hela landet, men Skellefteå har något som andra städer inte har: Kulturföreningen Mullberget, som erbjuder replokaler där unga får leva ut sina drömmar. Det känns hoppfullt. 

Hoppfullt känns det också att vi har Kulturskolan, där barn i hela kommunen får chansen att kostnadsfritt prova på allt möjligt inom kulturens område. Jag träffade en musiklärare där som inte bara lär sina elever spela fiol, hon ger dem också en frizon där de slipper konkurrera. Hon sa:

"Det behövs sammanhang där unga får utforska sig själva utan att tävla".

Forskning bekräftar påståendet. Både att skapa och att uppleva kultur, framför allt i grupp, är stärkande och kan förebygga psykisk ohälsa. Det är viktigt alla oavsett inkomst får den möjligheten. På lång sikt lönar det sig, såväl ekonomiskt som mänskligt. Det kan till och med vara livräddande.