"Hur många buggar ska konsumenten tåla?"

I torsdags släpptes årets förmodligen mest upphaussade och efterlängtade spel, "Cyberpunk 2077", utvecklat av de polska underbarnen på CD Projekt Red som med "The Witcher 3: Wild Hunt" gick från att vara en relativt okänd studio till att, över en natt, bli en av branschens mest älskade utvecklare.

Spelet  "Cyberpunk 2077" har precis släppts – men det är riktigt buggigt menar Carl Brännström.

Spelet "Cyberpunk 2077" har precis släppts – men det är riktigt buggigt menar Carl Brännström.

Foto: Bandai Namco/TT

Krönika2020-12-13 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Betygen på "Cyberpunk 2077" har varit mestadels i nivå med skyarna (ungefär som förväntat) men spelet har också fått kritik gällande mängden buggar och problem som det - trots flertalet förseningar - släppts med. Många menar att spelet helt enkelt lanserats i ett ofärdigt skick, med karaktärer som går rakt genom väggar, mellansekvenser som fryser och allmänna krascher. Bland annat.

Kritiken inte är unik för “Cyberpunk 2077”. Ofta är det mer regel än undantag att titlar av den här storleken, som utvecklats under flera år, involverat hundratals eller tusentals personer och kostat otaliga miljoner dollar, lanseras med mängder av problem som kräver flera månaders efterarbete innan det flyter på friktionsfritt. Bethesdas titlar är synnerligen ökända för detta; de lyckas rentav med konststycket att leverera samma buggar i spel efter spel. Ubisoft är också en given kandidat på denna inte alltför smickrande lista; “Assassin’s Creed Unity” bjöd till exempel på en hysterisk bugg som gjorde att karaktärernas ansikten försvann.

Personligen är buggar sällan en "dealbreaker" för mig, så länge det inte handlar om buggar som förstör spelet eller rentav gör det omöjligt att komma vidare i det. I vissa enskilda fall kan de rentav vara en källa till ofrivillig humor. När det handlar om allvarligare problem, likt dem som plågade “Kingdom Come: Deliverance” och gjorde att det inte gick klara vissa uppdrag, är jag dock helt enig med de som anser att spelutgivare borde skjuta på sina lanseringar ytterligare några månader för att kunna lansera en välpolerad och - framförallt - fullt fungerande produkt. En som inte gör betalande kunder till beta-testare, vilket ofta är fallet idag.

 Tyvärr är jag helt karaktärs- och principlös när det gäller just “Cyberpunk 2077”. Trots bättre vetande köpte jag det, på premiärdagen. Raka motsatsen till vad jag borde ha gjort. För ska det bli riktiga förändringar måste konsumenten visa att det inte är okej att släppa halvfärdiga titlar till fullpris, och detta genom att rösta med plånboken och vänta med att köpa spelet tills det har patchats färdigt. Jag lovar att göra precis det... nästa gång. Förlåt.