Här är de dyraste serietidningarna – vem får pengarna?

Samlarmarknaden för serietidningar och relaterat har nått nya rekordnivåer under pandemin. I april förra året såldes den första serietidningen med Superman för 3,25 miljoner dollar. Men det dröjde inte länge innan det överträffades. I september såldes en serietidning med Spider-Mans första framträdande för 3,6 miljoner dollar, vilket är det högsta pris som betalats för en enda serietidning.

Nu får serietidningssamlare betala miljoner för vissa serietidningar.

Nu får serietidningssamlare betala miljoner för vissa serietidningar.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Krönika2022-01-25 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trenden fortsatte efter årsskiftet, när den första serietidningen där Hulken förekommer såldes på auktion för 490 000 dollar. Det var med råge det högsta pris som betalats för det numret. Hulken är ju annars inte en av de populäraste superhjältarna.

Men den stora skrällen kom förra veckan. En originalsida till en serie där Spider-Man får en svart dräkt såldes för hisnande 3,3 miljoner dollar. Det är det högsta pris som betalats för en enstaka originalsida.

Scenen kommer från serien Secret Wars, som gavs ut på 1980-talet. Vill man läsa själva berättelsen så gavs den ut på svenska på 1988, och en ny samlingsutgåva kommer senare i år.

Det är en klassisk scen där den nya dräkten presenteras, men att originalet skulle säljas för så mycket överträffade alla förväntningar.

En gång i tiden hade originalteckningar till serietidningar inget värde alls. Förlagen sparade originalen för att kunna reproducera teckningarna i fler tryckningar, men det var allt. I takt med att mer utrymmesbesparande sätt för att spara tryckkopior utvecklades så kastades original. Det finns hemska berättelser om sopcontainrar utanför serieförlag som svämmade över av original.

Och så här såg det ut världen över, såväl i USA som i Sverige. Det var inte heller bara förlagen som nervärderade teckningarna, många tecknare som behöll sina originalsidor kastade också mängder, eller använde för att elda med i kaminen!

Till slut började serietecknarna kräva tillbaka sina original, men inledningsvis var det mer av en principsak än ett verkligt ekonomiskt värde. Originalsidor såldes för småslantar, men intresset spred sig bland samlare och med tiden ökade efterfrågan och värdet. Försäljning av original blev en viktig inkomstkälla för serietecknare, och nu är vi alltså framme vid det här rekordet.

Vem köparen är har inte avslöjats. Inte heller vilka fler som lade bud. Spekulationer och konspirationsteorier sprids i brist på konkreta uppgifter. Det sägs till exempel att auktionssidan i fråga har för vana att överdriva resultaten, eller att de ökade priserna på serietidningar och originalteckningar inte beror på ett genuint intresse för serier. Istället påstås pengatvätt och skatteflykt vara anledningar till att investera i serier.

Många invänder också mot att det sällan är tecknarna själva som får något av de stora summorna. I vissa fall har teckningarna kommit ut på marknaden på andra sätt, eller så har tecknarna sålt dem för ett litet belopp och sedan har värdet ökat när samlare köpt av varandra. Vissa tecknare säljer idag sina original med förbehållet att de ska få en andel om sidan säljs vidare, men det var det ju få som tänkte på förut. Mike Zeck, som tecknade rekordsidan på 1980-talet, kommer knappast att få något av miljonbeloppet.

Tyvärr kan inte dagens serietecknare räkna med att deras original är en blivande förmögenhet. Det är inte alla serieteckningar som får samlarvärde. Idag är det också vanligt att tecknare bara tecknar digitalt, och då finns inte heller möjligheten att sälja pappersoriginal. Det återstår att se om den nya trenden med ”digitala original”, NFT, kompenserar för detta