Funderingar som uppstår vid sopsortering

Var redan så redo att gå igång kring återvinning och kommunens senaste kommunikation på området blev droppen som fick min redan tokfyllda, gröna soptunna att rinna över.

Varför är det så krångligt att sortera rätt ibland? Det undrar Theodor Ekenstedt.

Varför är det så krångligt att sortera rätt ibland? Det undrar Theodor Ekenstedt.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Krönika2022-02-21 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så, jag gjorde nyligen utbildningen för att få tillgång till återvinningscentralerna även när de inte är bemannade och något som sas under introduktionen kan jag inte släppa.

”Gör er själva en tjänst och lämna förpackningar här eller på en återvinningsstation. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen som har ansvar för det och ni har redan betalat för att dom ska ta hand om dem. Lägger ni det i er egen soptunna får ni inget för dom pengarna”, sa utbildaren, lite löst ihågkommet.

Och alltså, ja, jag vet att jag har betalat för återvinningen och att kommunen inte ansvarar för förpackningsinsamling och att detta egentligen är en icke-fråga för så himla jobbigt är det inte att återvinna ett mjölkpaket – MEN! – om det blir en merkostnad både i tid och pengar för mig att få tillgång till den återvinning som jag har betalat för, gör jag då verkligen mig själv en tjänst? Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, verkar ha kommit ganska lindrigt undan: installera ett par återvinningsstationer här och där som man tömmer så sällan som möjligt. 

Jag vill hellre att kommunen säger så här: 

"Men snälla, vi vet att det här systemet är sämst och det egentligen bara en godtyckligt uppdelad ansvarsfråga med ekonomiska undertoner, men om vi har riktigt tur införs bostadsnära sortering även för förpackningar och annat skrot i framtiden, samma som för matavfall, och då kanske vi i kommunen får ta över driften för insamlingen (som vi i nuläget ändå måste utföra stup-i-kvarten när alla slöfockar som du lägger ett mjölkpaket i den gröna tunnan), men framtill dess vädjar vi till dig och alla andra medborgare: snälla lägg inte förpackningsindustrins skit i den gröna tunnan, även om ni har utrymme och även om det är tusen gånger smidigare, för det är typ, liksom, inte vårt ansvar".

Kommunen frågar i en nyligen lanserad kampanj varför vi är så duktiga på att sortera matavfall, men inte plastförpackningar och mjölkkartonger. Svaret är enkelt: det är lätt att göra rätt när infrastrukturen är på plats. Det är en ren njutning att sortera matavfall. Jag förutspår att 25/25-målet som kommunen har, som innebär att mat- och restavfall ska minska med 25 procent per person till 2025 jämfört med 2015, kommer uppnås över en natt om/när vi får bostadsnära sortering.

Rant over.