Esther Lundholm Larsson 15 år: ”Kroppen är rastlös”

Från mitt köksfönster ser jag prunkande rabatter och grönt gräs, sommaren har kommit till slut. Träningsvärken från sista dansklassen är för länge sedan borta, nu finns i stället en slags tomhet kvar.

Ester Lundholm Larsson 15 år skriver sin första krönika för Norran.

Ester Lundholm Larsson 15 år skriver sin första krönika för Norran.

Foto: Privat

Krönika2024-07-03 08:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man tränar fem dagar i veckan blir terminsavslutet hårt, kroppen är rastlös. I myllret av alla skoluppgifter och sista inlämningar glömmer jag ofta bort att prioritera mig själv, dansen blir något jag tar för givet. Det är först senare man inser hur viktigt det är, att få uttrycka sig kreativt. 

För mig har dansen alltid varit just det, ett utlopp för min kreativitet. Med kroppen kan man skapa uttryck som inte hade kunnat förmedlas med ord. Samtidigt som jag får träna min kropp får jag också spela teater, gestalta känslor för att berätta något för åskådaren. Det är fantastiskt hur spridda tolkningarna kan vara kring en koreografi, betraktaren väljer att förknippa den till egna upplevelser. 

Dansen kan få en ny mening, som inte behöver vara fel utan bara annorlunda. Det är nog därför jag också har dragits till att teckna, ett sätt att avbilda mina upplevelser för att dela dem med andra. 

Det finns så många olika sätt att vara kreativ på, dans och måleri är bara två av dem. Jag tror att det finns en anledning att så många dras till musik, bildkonst, teater och dans. På ett sätt skapar det mening i livet vi lever, ett sätt att dela med sig av budskap eller något som betraktaren kan relatera till. 

Även om Skellefteå är en stad som är väldigt sportinriktad, då syftar jag främst på bygdens hockeylag, så finns det ett kulturliv närvarande. Band, konstutställningar, dans och teater är bara några exempel. Dessutom dras allt större delar av den lokala ungdomen till kulturen. I alla fall så länge det finns annonserat någonstans, helst då på sociala medier som Instagram eller Tiktok.

Det är viktigt att kulturen får frodas och nå alla grupper i samhället. Att spela musik, dansa eller måla kan skapa sammanhang. 

Jag har fortfarande minnen från mina första dansföreställningar av Skellefteå dans och balettförening, vänskaperna inom dansgruppen och nervositeten innan man gick upp på scenen. Lyckan att få uppträda och hur jag beundrade de äldre dansarna, det har format mig till den jag är idag. 

Jag önskar att fler förstod hur utvecklande kulturen kan vara, hur stor del av ens liv ett sådant intresse kan bli. På vissa sätt är redan Skellefteborna engagerade i kultur men med större insatser och bättre marknadsföring kan intresset växa. Trots allt bidrar sommaren till ledighet, kanske ska man ta den där målerikursen ändå?

Fakta

Esther Lundholm Larsson har precis gått ut årskurs nio. I en krönika för Norran reflekterar hon över både en känsla av tomhet och vad mycket som finns att göra.