Man behöver inte ha samma slutledningsförmåga som Sherlock Holmes för att inse att någonting hade hänt som fått bilen att misstänka att jag var på väg att somna vid ratten. Min fru läste igenom instruktionsboken, och tydligen ska trötthetsvarningen aktiveras när man avviker från körstilen man hade i början av färden. Nu var det ingen större risk för trötthet den här gången, utan snarare en del hinder på vägen som jag behövde väja för, vilket troligtvis aktiverade varningen.
En rast är väl å andra sidan sällan helt fel, och denna bilmotsvarighet till Skalmans mat- och sovklocka fick mig att tänka på teknikens utveckling i allmänhet. Aldrig trodde väl jag i barndomen att bilar skulle börja analysera bilförarna, och då hade jag ändå ganska livlig fantasi. Men jag var inställd på att science fiction var en sak och verkligheten en annan, och i verkligheten skulle bilar se ut och bete sig likadant även i framtiden oavsett hur häftigt bilar kunde bete sig på film och tv.
Men det var inte bara bilens uppmaning som fick mig att fundera på hur vår vardag har förändrats. Under veckan cirkulerade nämligen en bild på sociala medier. Den var hämtad från en serietidning utgiven 1997 med serien Archie (känd som Acke när den gavs ut i Sverige). Serien handlar om framtiden – år 2021! Och den inleds med att tonårsflickan Betty gör sig redo för skolan, vilket visar sig vara framför en datorskärm i hemmet. "Dagens ungdom har sån tur", säger Bettys pappa. "De kan gå i skola hemifrån, behöver inte bära tunga böcker eller gå ut i dåligt väder". 1997 var det här en humoristisk betraktelse över en möjlig framtid, men nu är det – visserligen påtvingat av pandemin och inte enbart tack vare teknikens framsteg – vardag för många i världen.
Serien fortsätter sedan med att Bettys kompis Veronica sätter en docka framför kameran för att kunna skolka (liknande händelser har faktiskt inträffat under pandemins distansundervisning, så även där fick serien rätt). Därefter besöker Betty och Veronica ett museum där de längtande ser hur undervisningen gick till på den tiden alla eleverna samlades öga mot öga i skolorna. Det längtar nog många tillbaka till även idag.
Det är inte alla framtidsvisioner som lyckas pricka in så pass exakta detaljer som årtal och hemundervisning via dator. Många trodde till och med att serien var fejk, och att den hade producerats alldeles nyligen som ett skämt. Det kunde dock snabbt bevisas att den faktiskt hade publicerats 1997, av framsynta (eller tursamma) serieskapare. Men den här framtidsvisionen begår också samma misstag som så många andra framtidsförutsägelser, eftersom flygande personbilar susar förbi utanför fönstret. Det har vi alltså inte fått uppleva ännu. Flygande bilar är en framtidsvision som funnits med i fiktionen i nästan sedan bilen uppfanns, och får skjutas på framtiden ännu lite till.
Vi får hålla till godo med bilar som säger till när de tycker att det är dags för en kopp kaffe. Inte så dumt, men inte som på film när jag växte upp. Framtiden var bättre förr.