Carl Brännström: Dyrare spel – ett nödvändigt ont?

I höst kommer Sony och Microsoft att börja fasa ut sina nuvarande spelkonsoler till förmån för en ny, ännu sexigare generation hårdvara.

Är vi bortskämda med för billiga spel?

Är vi bortskämda med för billiga spel?

Foto: Gorm Kallestad

Krönika2020-07-19 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet redan att det kommer innebära bättre grafik, snabbare hårddiskar och nya, fräcka användarfunktioner (smaka på orden ”haptisk feedback”, visst kittlar det lite i magtrakten?), men kanske får vi också uppleva en generell prishöjning på spelen? IDG-chefen Yoshio Osaki har argumenterat för att det är dags och menar att flera spelutgivare överväger en prishöjning till nästa generation. Ett tecken på att han kanske får rätt är det kommande basketspelet ”NBA 2K21” som kommer att kosta hundra kronor mer till Playstation 5 jämfört med Playstation 4. Spontant känns ju det såklart trist att behöva punga ut en hundralapp extra varenda gång det vankas spelköp men samtidigt vore en prisjustering logisk (och framförallt på tiden).

Tittar vi i backspegeln ser vi att spelpriserna legat och skvalpat på ungefär samma nivåer i 15 år, utan anpassning efter inflationen. Senast vi såg en höjning var i samband med lanseringen av Playstation 3 och Xbox 360. Samtidigt har spelproduktionerna blivit alltmer påkostade och ambitiösa, med hundratals, ibland tusentals personer inblandade i arbetet, och utvecklingstider som ofta slukar flera år. Aktuella ”The Last of Us: Part 2” tog exempelvis sex år att utveckla. ”Red Dead Redemption 2” tog sju år. Utvecklingstiden och resurserna som krävs för att nå den nivå som spelarna förväntar sig av moderna blockbuster-spel har alltså skenat iväg, alltjämt som priset på produkterna stått still. Jämför med priserna på exempelvis biobiljetter eller Netflix-abonnemang som har klättrat rejält de senaste åren. I längden är detta givetvis inte en hållbar utveckling för stora spelproduktioner. 

Många utgivare kör idag med dyra specialutgåvor, mikrotransaktioner och loot-lådor i sina spel för att dryga ut inkomsterna, men det är en svår balansgång och många gånger har affärsmodellen vållat ilska hos kunderna (och i värsta fall bojkott). På sistone har stora utgivare som EA och Activision dragit ner på ovanstående, så sannolikt kikar de på andra alternativ för att få in pengar. Ett sådant är förstås att höja priset på spelet. Det känns som sagt trist att om spelpriserna trissas upp, men ärligt talat har vi konsumenter varit rätt bortskämda med prisnivåerna under många år. En höjning vore ett nödvändigt ont om vi ska fortsätta kunna njuta av storslagna och påkostade spel som ”Horizon: Zero Dawn” och ”The Last of Us”.