Början av ett nytt sorts slut för demokratin

Ska låtsas vara Nostradamus, blotta strupen och komma med en vildsint spaning – för fel får jag först om typ tio år och då är det ju hursomhelst ett problem för framtidens Theo.

”Zuckerberg och Meta fortsatte sin YOLO-vadslagning på ett metaverse som ingen bett om eller vill ha. Google gjorde en Google och la ner molnspeltjänsten Stadia till noll personers förvåning (men mitt missnöje).” Det skriver Norrans Krönikör Theodor Ekenstedt.

”Zuckerberg och Meta fortsatte sin YOLO-vadslagning på ett metaverse som ingen bett om eller vill ha. Google gjorde en Google och la ner molnspeltjänsten Stadia till noll personers förvåning (men mitt missnöje).” Det skriver Norrans Krönikör Theodor Ekenstedt.

Foto: Andrew Harnik

Krönika2023-01-08 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så vi öppnar upp 2023 och vänta här nu, men visst känns det som att hyfsat tung tabula rasa-stämning råder? 2022, året då miljardärerna, crypto-kidsen, och tech-jättarna genomskådades┣och deras luftslott började rämna. Musk köpte Twitter i ett försök till en any speedrun av att sabba tre företag till priset av ett. Zuckerberg och Meta fortsatte sin YOLO-vadslagning på ett metaverse som ingen bett om eller vill ha. Google gjorde en Google och la ner molnspeltjänsten Stadia till noll personers förvåning (men mitt missnöje). Och i bakgrunden av dessa nöjessatsningar kommer OpenAI med fler och lanserar tjänst efter tjänst med oväntat potent, konkret påverkan på alldagliga hantverk som att skriva och illustrera. Och även om AI-tjänster som Dall-E och ChatGPT kanske inte kommer ersätta eller utrota oss så som existentiell risk-tänkarna förutspått riktigt ännu, finns här en aspekt som jag tror kommer bli alltmer påtaglig framöver.┣ Så världen har framtill nu fyllts av plattformar som bör vara demokratiskt kompatibla, men som ändå inte är det – strukturerna verkar ständigt belöna ursinne, med polarisering som logisk följd.┣Som någon slags motreaktion har nya tjänster dykt upp, såsom TikTok och andra så kallade hedonistiska informationssystem. Användarna säger sig dras till tjänsterna för att det "känns bra". 

Lägg därtill att ChatGPT under sina första veckor gick från att ha en tydlig vänster-vridning i sin politiska bias till en tydlig mitt-position med steelman-argument för alla sidor av viktiga frågor. Pichais Google har gjort en hård 180 och storsatsar på sina svar till språkmodeller som ChatGPT för att inte se sig totalt omsprungna. Och typ samtidigt lyckas Metas AI, Cicero, bli bättre än människor på brädspelet "Diplomacy", som av Meta själv beskrivs som "ett sjumannaspel som kan beskrivas som en blandning mellan brädspelet Risk, kortspelet poker och tv-showen Robinson". Seriöst 100% mardröms-bränsle och klart det ska vara just Meta som bygger AI vars huvudsakliga syfte är att manipulera människor.

Så, vart leder alla dessa iakttagelser? Jag tror att åren framöver kommer kantas av en kortsiktig, demokratisk seger – men inte sprungen ur den katarsis vi väntat. Nej, minskad polarisering bör helt enkelt följa framväxten av tjänster med center-vridning eller underhållning som grund. Men långsiktigt kan den redan hårt ansatta demokratin tänkas ta ytterligare stryk när dessa tjänster råkar återinföra den beprövade strategin "bröd och skådespel" igen. Källa: känsla och kanske att jag i veckan sett The Matrix Resurrections.