Åsa Samuelsson: Tillbaka i maktens korridorer

Ett specialavsnitt av tv-serien ”Vita huset” ska släppas inför det kommande valet i USA. På så sätt hoppas man att locka fler amerikaner till att rösta. Det vore inte första gången tv-serien påverkade verklighetens politik.

Tv-serien "Vita huset" har färgat av sig på verkliga världen – och nu kommer ett specialavsnitt.

Tv-serien "Vita huset" har färgat av sig på verkliga världen – och nu kommer ett specialavsnitt.

Foto: Kevork Djansezian

Krönika2020-09-08 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I november är det val i USA och att titta på upptakten är som att se små snuttar av en väldigt dramatisk dokusåpa, typ ”Svenska Hollywoodfruar”. ”Joe Biden kommer att bringa kaos och socialism”, dundrar Donald Trump och ”Han är emot Gud” tillägger han i bästa Gunilla Persson-anda. Biden kontrar att han, ifall de fortfarande gick på high school, skulle ”spöa Trump bakom gympasalen”.

Att försöka förstå amerikansk politik är nästintill omöjligt (om än vissa skulle säga emot mig här) men det jag har snappat upp, förutom höjdpunkter via sociala medier och nyheter, har jag lärt mig genom populärfiktion. För mig, liksom för många andra, gick klivet in i maktens korridorer till stor del via serien ”Vita huset”. En tv-serie som hade premiär 1999 och som nu har fått nytt uppsving via streamingtjänster. Tv-serien följer ett gäng snabbpratande och hyperintelligenta medarbetare till den sympatiske presidenten Josiah Bartlett. När den först visades dubbades serien lite nedlåtandes om till ”Left Wing” (en ordvits på originaltiteln ”West Wing”) då politiken lutar åt vänster, men samtidigt tilltalade den även en högerpublik som gillade president Bartlett som porträtterades som principfast karl dedikerad till sitt land och sitt äktenskap. Den var, helt enkelt, ohyggligt populär.

Sju säsonger tog oss genom beslutsfattande, lobbyverksamhet, internationella kriser, personligt drama, och gav upphov till fenomenet att ”Vita huset-gå” – det vill säga att diskutera och ta beslut samtidigt som man snabbt spatserar genom långa korridorer. 

Och populariteten gnuggade av sig mer på verkligheten än så – personal under Bush- och Obama-eran har vittnat om att många av de yngre förmågorna i Vita huset sökt sig dit just för att de ville bli verklighetens Josh Lyman, Toby Ziegler eller C.J. Cregg. Det påstås även att serien till viss del banade väg för Barack Obamas presidentskap då den porträtterade två presidentkandidater i sista säsongen, baserade på Obama och John McCain. Ett mer konkret exempel på hur serien faktiskt påverkat återfinns i brittisk politik då konservativa politiker, inspirerad av ett avsnitt, genomförde en kupp för att förhindra ett förslag från att klubbas igenom i underhuset.

Inför valet kommer det nu att släppas ett specialavsnitt med syfte att uppmana fler till att rösta. Dels, för att det är viktigt att många deltar, men också för att man förutspår att ett större röstningsantal missgynnar Donald Trump. Och det är ingen hemlighet att ”Vita husets” skapare Aaron Sorkin verkligen ogillar den sittande presidenten. Efter Trumps vinst skrev Sorkin ett öppet brev till sin unga dotter där han påpekade att det inte är första gången en kandidat han ogillar stått som segrare men att ”det är första gången en helt inkompetent gris med farliga idéer, allvarlig psykisk sjukdom, ingen kunskap om världen och ingen nyfikenhet att lära sig” har vunnit.

Det kommande avsnittet är inte nyskrivet, utan ensemblen ska genomföra ett scenframträdande av ”Hartsfield's Landing” från säsong tre. Men det förutspås vissa ändringar i texten och ett gästframträdande av Michelle Obama. Och med Sorkins inställning till Trump kommer det bli oerhört spännande att se.