AI eller tallriksmodellen – vad väljer du?

”Kom igen Emilie, du måste våga visa dina känslor. Annars kommer alltihop förvandlas till en svart klump i din mage eller nått”, säger min vän och sörplar vidare på sitt kaffe. Han har just blivit vad som närmast kan kallas nyfrälst.

”Själv kan jag inte låta bli att tycka att den AI-baserade teknologin är bra underlag till en sci-fi och fortsätter med löpturer, äta enligt tallriksmodellen och hålla hårt i min integritet.” Det skriver Emilie Sjölund.

”Själv kan jag inte låta bli att tycka att den AI-baserade teknologin är bra underlag till en sci-fi och fortsätter med löpturer, äta enligt tallriksmodellen och hålla hårt i min integritet.” Det skriver Emilie Sjölund.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Krönika2022-05-06 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kultregissören David Lynch är i Stockholm för att ge workshops i meditation och har på några timmar fått ihop en närmast sektliknande grupp 20-plussare som allihop börjat prata om vikten av att visa känslor.

Ungefär 15 år senare och morgonnyheterna berättar om hur viktigt det är att hantera sina känslor. Det är helt enkelt inte bra att bära på för mycket och speciellt inte i dag när i princip allt kretsar kring hur vi presterar. David Lynchs metod som gick ut på att sitta i ring och säga ”hummm” i kör har uppdaterats mot den senaste AI-teknologin. Den ska läsa av oss och vårt mående, både psykiskt och fysiskt verkar det som, och göra det medan vi kör bil. På så sätt kan avläsningen ske medan vi ändå är på väg till ett ärende. Ni vet, mitt i livet och vardagen.

I Japan bygger Toyota just nu vad som beskrivs som framtidens stad. Där kommer bilföretagets anställda bo och leva och förutom bra saker som el producerad av solceller, eldrivna transportmedel och återanvändning av regnvatten ska invånarna även få ta del av det senaste inom sensorbaserad AI. Teknologin i husen kommer läsa av personerna som bor där och kontrollera deras hälsa, exempelvis ska hälsofaror som högt kolesterol eller förstadier till sjukdomar på så sätt upptäckas tidigt och kunna hanteras på rätt sätt. Historien avslöjar inte ifall arbetsgivaren får ta del av informationen, men det går att anta eftersom de boende behöver skriva på ett medgivande innan de flyttar in.

En fantastisk möjlighet att leva längre och inte göra sig beroende av sjukvården. Det är dock svårt att inte tänka på hur den personliga integritet åsidosätts och hur det påverkar oss människor. Vår rätt till integritet är grundlagsskyddad och inom åtminstone svensk hälso- och sjukvård oerhört stark.

Den här debatten har kommit upp med jämna mellanrum under de senaste åren och inte minst sedan screening för att se anlag till sjukdomar eller utforska ens ursprung blivit en stor grej. Genom en enkel googling kan du beställa hem en mängd olika tester. Men själv kan jag inte låta bli att tycka att den AI-baserade teknologin är bra underlag till en sci-fi och fortsätter med löpturer, äta enligt tallriksmodellen och hålla hårt i min integritet.

Vad väljer du?