Man borde unna sig mer körglädje?

Nej, med det menar jag inte att nöjesköra sträckan Skellefteå – Umeå och tillbaka, utan ett annat slags körande. Min favoritkonsert från sommaren i Skellefteå var varken Zara Larsson på Summertime, The Ark på Stadsfesten eller någon av alla holländarna på Trästock. Nej, det enda som blew me away ordentligt var en körkonsert i Landskyrkan med Adolf Fredriks kammarkör.

För forskningen är tydlig, körsång låter inte bara fint – det gör även gott för hälsan. Det skriver Norrans Krönikör Anton Fahlgren.

För forskningen är tydlig, körsång låter inte bara fint – det gör även gott för hälsan. Det skriver Norrans Krönikör Anton Fahlgren.

Foto: Pontus Lundahl/TT

krönika2022-10-21 21:00

Det hör inte till vanligheterna att jag går på körkonsert ska sägas, vilket kanske bidrar till att upplevelsen blir extra pregnant. Varje gång jag letar mig iväg på en körkonsert funderar jag på varför jag inte gör det oftare och på varför jag inte sjunger i kör själv. Harmonierna, och framförallt vibrationerna, som uppstår av röstklanger i ett stort rum liknar inget annat.

Jag fick lära mig körsång på Anderstorpsgymnasiets musikprogram. Vi hade en kör som kring lucia och jul bestod av hela programmets cirka hundra elever, en kör som vad jag minns lät fint trots att uppladdningen till luciamorgonens konserter kunde bestå av 45 minuters nattsömn i någons saccosäck. Vidare hade vi chansen att som tillvalskurs välja ungdomskammarkören Espri. Det kanske låter nördigt och till och med töntigt att välja till extra kör, men av flera anledningar var det ett lätt beslut. 

För det första innebar det en möjlighet att håva in ett betyg helt utan skriftliga prov. För det andra verkade det som att de som var ett år äldre, ni vet nittiorna som utgör fundamentet i Dadharmony och som efter sina 20 miljoner visningar på Tiktok sjöng stämsång i Nyhetsmorgon i måndags, inte tyckte att det var töntigt med extra kör. För det tredje fanns ett rykte om en kör- resa till Venedig och för det fjärde – under de inledande veckorna på musikprogrammet hade jag märkt att jag tyckte att körsång var kul och lät fint.

undefined
För forskningen är tydlig, körsång låter inte bara fint – det gör även gott för hälsan. Det skriver Norrans Krönikör Anton Fahlgren.

Efter att vi besjungit studentens lyckliga dar tog dock det organiserade körandet slut för min del, men under några år skramlade jag och några kompisar ihop pengar till musikhjälpen genom att sjunga julsånger i Göteborgs gathörn. Varje höst sedan dess kommer det perioder när jag saknar det, vilket förmodligen var anledningen till att jag slog på dokumentären ”Män som sjunger” på SVT-play. Filmen följer en manskör i Wales. Det är en fin och varm film om ett fint och varmt gäng, men jag drabbas av dåligt samvete då ett genomgående tema i filmen är rekryterings- och föryngringsproblemen. Dåligt samvete gentemot de walesiska gubbarna och dåligt samvete mot mig själv.

För forskningen är tydlig, körsång låter inte bara fint – det gör även gott för hälsan. På några få googlingar hittar jag flera forskningsartiklar som pekar på positiva effekter som avspänning, ökad blodcirkulation, djupare andning och aktiverad inre muskulatur. Stresshormonet minskar och hormonet som ger en känsla av lugn och ro ökar när man sjunger i kör. En tysk studie visar att immunförsvaret förbättras vid körsång genom att mängden antikroppar ökar i blodet.

Med detta är körsång även bra för samhället, god hälsa hos många individer ger givetvis positiva effekter för hälsa och ekonomi på en aggregerad nivå. Körsång har dessutom mer direkt samhälleligt positiva effekter. I en av sociologins mest berömda studier finner professor Robert Putnam att körsång stärker samhällets sociala kapital, den mellanmänskliga tilliten och i längden demokratin. I ett samhälle med högt socialt kapital är korruptionen lägre, våldsbrotten färre och behovet av övervakningskameror mindre.

Det är kanske naivt att tänka att om det bara startas lite fler körer i Mogadishu, Mexico City eller Moskva blir dessa städer mysiga och vålds- och korruptionsfria, men det gör jag inte. Eller, där kan det troligtvis krävas fler åtgärder vid sidan av fler körer. I Sverige ser jag dock hur det tveklöst finns mycket att tjäna på den typen av billiga investeringar i det sociala kapitalet som kör bevisligen är. Investeringar som kan fungera preventivt mot splittring och göra att fler vågar lämna tillbaka lånade föremål i någons olåsta brevlåda, etcetera.

Det är synd att Skellefteå Kommun inte fortsatt kunde låta skolan stå som huvudman för Espri, som tvingades lägga ner. Det är synd att de walesiska gubbarna har svårt med föryngringsprocessen. Det är synd att så få under femtio lyssnade på Adolf Fredriks kammarkör i en annars välfylld landskyrka i somras, men det är kul att en stämsångsgrupp från Skellefteå når 20 miljoner människor via Tiktok. Det är synd att jag lurar mig själv att tro att jag inte har tid att sjunga i kör två ynka timmar i veckan. Jag gör bäst i att skriva i tidningen att jag bestämt mig för att börja igen, så att det blir svårare att backa ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!