Förutsättningarna är inte de bästa för utomhusaktiviteter denna tisdag som ska gå till historien som julidagen 2023 då det regnade exakt hela tiden. Men det finns kläder som effektivt håller vätan borta och den nyfikna lilla skara som mitt på dagen har dykt upp vid receptionen till Byske camping räds inte regnet.
Johanna Ahnqvist tar emot. Hon är konstguide vid Skellefteå konsthall och ska att leda oss på en promenad runt samhället. Tillsammans med Byske camping och företagen Hemmafröjd, Byske Karamellfabrik, Café Alice samt Brogalleriet har Skellefteå konsthall nämligen skapat en rutt med nedslag hos de respektive aktörerna, där offentlig gestaltning varvas med konst från kommunens konstsamling.
Här på campingen hänger till exempel två oljemålningar – "Landskap" och "Målarbordet" – från 1950-talet av Allan Lindqvist. Kågesonen som skulle ha fyllt 100 år i år är nog annars mest känd bland lokalbefolkningen för "Adam och Eva", en symbolrik mosaik som mött skolbarn på orten sedan 1965. Men nu är det sommarlov och skolan stängd. Vi får hålla till godo med ett fotografi av den innan vår promenad inleds och via en mycket naturskön sträcka längs Byskeälvens utlopp tar oss till Brogalleriet, alldeles intill Laxbron.
Här, i ett privatägt uthus som allmänheten ges tillträde till, berättar Johanna om Hannes Wagnstedt. Malåkonstnären som även han är känd för mosaiker, inte minst "Guldstaden" som flygresenärer får njuta av vid bagagebandet på Skellefteå Airport. Han finns representerad med ytterligare en, "Thalatta", i Byske badhus som ligger längre fram på turen. Men det är för hans fram till nu aldrig tidigare visade fotografier som vi befinner oss på Brogalleriet. Bilderna, som upptäcktes i Skellefteå museums samlingar, är tagna i den tidiga efterkrigstidens Europa och Afrika. De är exotiska och har en dokumentär ton, men konstnärens blick tillför en extra dimension.
Det är inte det enda man fastnar för här. Byskekonstnären Lorentz Hartman helt förtjusande träskulpturer och ett exemplar av arkitekten och skulptören Sven-Erik Fryklunds pinnstol, "Lilla Åland", ger en aha-upplevelse. Den senares koppling till Byske blir tydligare längre fram under promenaden när vi besöker hans bronsskulptur, "Lekande Laxar" (1961), en fontän som ligger i parken mellan Skolgatan och Torggatan.
Men innan vi når den ska Johanna ta oss till en utsiktsplats intill bron som ansluter till Storgatan. Här möts vi av en otrolig vy över Byskeälven, och där i fonden står den: Superlaxen. Den heter i själva verket "Laxsprånget", är designad av Dhan Lundmark, tillverkad i limträ och har stått där sedan 2003 för att bland annat symbolisera det omtalat goda laxfisket i älven.
Turen fortsätter förbi Café Alice, Hemmafröjd och Byske Karamellfabrik. På alla ställen som förvandlats till tillfälliga gallerier får vi en stunds respit från regnet och möter intressant information och konst av bland andra My Ekman, vars alster smälter in fint bland klubbor och polkagrisar. När turen slutligen når sitt mål vid Byskeskolan och Torfrid Olssons järn- och mässingsskulptur "Lycklig resa" (1974) har vi nog alla en rikare bild av Byske.