Parallellt med Northvolts etablering har det vuxit fram en plats för konstproduktion i Skellefteå. Den har fått flytta runt en del, och kommer antagligen att få flytta igen, men för tillfället befinner sig Åsa Rehnström och hennes sju kollegor i gymnastikbyggnaden på Kanalskolan.
– Det har fungerat bra men nu när det kommit elever hit kan vi inte räkna med att få vara kvar, säger hon.
Förhoppningen är att de ska få en permanent plats på Brunnsteatern så småningom, något de ivrigt väntar på beslut om. Efter tre år på Kanalskolan har de ändå gjort sig lite hemmastadda - här finns bildsalar, projektrum, träverkstad och ateljéer de själva byggt upp. Platser för måleri, tygtryck, drejning och smide. Det både doftar och smakar skapande i varenda vrå av de gamla lokalerna. Åsa berättar om ett av sina projekt.
– Jag gjorde en ring per dag under ett år, både som utmaning och möjlighet att prova olika material och leka. Konstsmycken är roligast att göra. En ring måste inte vara rund eller passa i en handske, säger hon och skrattar.
Förutom Åsa är det Gun-Britt Forslund, Lena Keijving, Christina Viklund, Sonia Sjögren och Shirly Holmberg som är på plats i dag. Saknas gör Charlotte Vidmark och Karin Nordgren. Alla har de olika projekt på gång, och även om de jobbar enskilt kan de inspirera och stötta varandra.
– Skogen behövs som en samlande kraft och ett sammanhang, då konstnär är ett ensamt yrke. Det här är en samlingspunkt för olika kompetenser och vi kan hjälpas åt. Det finns många fördelar med att ha en kollektiv verkstad, säger Åsa.
Keramiksalen är mest populär, men alla rum behövs menar hon. Den enda nackdelen hon ser med de provisoriska lokalerna är just att de är provisoriska.
– Det gör att det är svårt att planera framåt.
Skogen har som ett av flera mål att göra större projekt och offentliga utsmyckningar, och i höstas började pilotprojektet SKAV (Skogen Art Vision) med åtta tillfälliga verk på åtta olika platser i centrala Skellefteå. SKAV berörde konstnärliga tankar om stadens expansion, och planen är att projektet ska bli återkommande med olika inriktningar.
Åsa berättar att det blivit åtskilliga möten med politiken under åren, men hon upplever inte att föreningen kämpat i motvind. Kulturnämnden ser ett behov av att stötta yrkesverksamma konstnärer, säger hon.
– De tror på oss vilket är jättekul.
Styrelsens ordförande Marie Lindgren förklarar att ett viktigt mål för intresseföreningen Skogen är att skapa en tydlighet och professionalism inom konstnärsyrket. Genom ateljéer och Konstnärlig Kollektivverkstad, KKV, möjliggörs kompetensutveckling och samarbeten inom bild- och formkonstområdet. Att Skogen har stöd för sin verksamhet både av Regionen, Kulturnämnden och Statens kulturråd, råder det inga tvivel om enligt Marie.
– Det känns jättefint att vi är bekräftade. Konsten är en demokratisk rättighet precis som annan kultur. Den ställer frågor om vår samtid och kan bland annat lyfta problem med stadsutvecklingen i ett växande samhälle, både filosofiskt och fysiskt. Den ska finnas tillgänglig för alla på olika sätt, och grunden är att det finns konstnärer med bra villkor, säger Marie.
Åsa Rehnström nämner Skellefteå AIK som en jämförelse, och säger att framgång kräver en grogrund.
– Det handlar om att visa på möjligheten att vara konstnär som yrke, säger Åsa.