Under höstens gång så har Konstverkstan tagit fram olika programpunkter som alla hämtat inspiration ur Sara-Vide Ericsons utställning ”Ditch Dance”, som hänger i konsthallen. På torsdagar så har besökare fått komma och testa olika material eller hantverk sprungna ur utställningen.
– Vi har ett tema för varje gång, det kan vara allt från olika material och tekniker men också frågeställningar eller mer abstrakta ingångar, säger Malin Nilsson, konstpedagog på Skellefteå konsthall.
Sara-Vide Ericson jobbar mycket utifrån sig själv, men med hjälp av rekvisita så går hon snarare in i olika karaktärer som hon sedan skapar sina enorma porträtt utifrån.
– Vi har haft allt ifrån linoleumtryck till flytande tusch. Eftersom hon även arbetar mycket med landskap så försöker vi hitta olika material som inte nödvändigtvis måste vara samma som hon använder, men som ändå kan påminna om varandra, säger Veronica Olofsson, konstpedagog på Museum Anna Nordlander.
Just denna torsdag så är tanken att man ska arbeta med textil, tråd, garn och diverse föremål som speglar, kvistar eller köksredskap.
– Textilier är också återkommande i hennes konstnärskap, så ikväll är tanken att man ska få prova att klä in de olika föremålen i tyg eller garn för att se vad som händer när de möts, säger Malin.
Besökare trillar så småningom in. Vissa tittar försiktigt och nyfiket in genom dörren, medan andra mer vana besökare direkt sätter sig ned och börjar jobba. En av de som varit på nästan alla kvällar är Eje Marklund.
– Det är så praktiskt att kunna ha någonstans att vara. Om jag stannar hemma så blir det inget av, säger han.
Eje har plockat fram en leksakshäst, några tyger, en knapp och en liten kökstång.
– Den kanske blir en slags Don Quijote, säger han.
Det krävs inga förkunskaper för att delta, snarare uppmuntras man att komma förbi om man helt enkelt bara är nyfiken. Det är också helt gratis och det ligger även annat material framme, som papper och penna, om man vill skissa lite innan man ger sig på något större.
– Man får också gärna ta med sig sitt eget hantverk om man vill, som till exempel stickning eller virkning. De flesta som kommer förbi sitter gärna och håller på med något med händerna, säger Veronica.
Just nu så är det Sara-Vides utställning man utgår ifrån. Men Konstverkstan har fått grönt ljus att fortsätta även efter nyår, så det kommer hämtas inspiration även från fler håll.
– Vi har även tagit inspiration från den andra offentliga konsten i huset, som Klara Kristalovas ”Allt är liv”. Men också av både kommunens och Museum Anna Nordlanders konstsamlingar, säger Malin.
Några andra besökare som sitter vid bordet bredvid Eje Marklund är syskonen Rebecca och Axel Andersson. De jobbar i lite olika material.
– Jag har varit här några gånger, det är ganska mysigt att sitta här och bara göra lite vad som helst, säger han medan han syr en tygbit runt en flaska som han stoppat ned några grenar i.
– Det är första gången jag är här, det är ju verkligen en jättebra grej. Man får ju testa så många saker man aldrig har testat förr – till exempel sitter jag och målar med flytande tusch, jag visste inte ens att det fanns, säger Rebecca.
När man startade Konstverkstan så ville man specifikt starta något som riktade sig mer till unga vuxna och vuxna.
– Det finns ju också Konstverkstan för barn, samt att biblioteket har en skaparverkstad också. Det saknades dock ett alternativ för just vuxna, och det ville vi göra något åt. Det här har ju också blivit en slags mötesplats vilket är jätteroligt, säger Malin.
Och det märks. Besökarna sitter och småpratar med varandra, både i sina sällskap men också över borden.
Några andra som har kommit hit är kompisarna Beatrice Lindgren, Tove Larsson och Niva Sjöstedt.
– Jag är väldigt konstintresserad och målar mycket, så det är jag som har dragit med mina vänner, säger Beatrice.
Men alla tre sitter ändå och skapar små konstverk.
– Det är ju kul att det är olika saker varje vecka, sen är det också fridfullt att komma hit. Man får bättre ro här än hemma, säger Beatrice.
Konstverkstan kommer att fortsätta att hålla öppet fram till den 16 december, sedan öppnar det återigen upp igen den 13 januari 2022.