Burträskkonstnärs skulptur invigd av kronprinsessparet

En av huvudstadens mest ikoniska byggnader, Stockholms stadshus, fyller 100 år i år. Det firas med två nya konstnärliga gestaltningar varav en är ett verk av Stina Persson, bördig från Burträsk. "Det är en hyllning till kärleken", säger konstnären.

"Kärlekspar på klippa", invigdes av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under en ceremoni i Stockholms stadshus på midsommarafton.

"Kärlekspar på klippa", invigdes av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under en ceremoni i Stockholms stadshus på midsommarafton.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Konst2023-07-31 21:00

Stina Persson växte upp i Burträsk men lämnade orten för många år sedan. Hon bor i dag i Tyresö och arbetar från sin ateljé på Hökarängen i Stockholm.

– Men mina föräldrar och min bror bor kvar och jag besöker dem ett par gånger per år, säger hon när Norran når henne.

Ett av hennes verk, en cirka 70 centimeter hög bronsskulptur med titeln "Kärlekspar på klippa", invigdes av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under en ceremoni i Stockholms stadshus på midsommarafton. Som titeln antyder föreställer den lätt abstrakta skulpturen två kroppar omfamnade i en kyss.

Den är skapad speciellt för platsen, vid trappen till stadshusets festlokaler och vigselrum – De hundrades valv. Där blir den en del av promenaden som alla de tusentals brudpar som varje år vigs där får göra.

– Det är många som gifter sig i stadshuset och när jag fick förfrågan om att skapa ett verk var det ganska tydligt att det skulle vara en skulptur som handlar om kärlek, säger Stina.

Initialt kände hon sig lite obekväm med temat men efter konsultation med konstnärskollegan Martha Ossowska Persson vändes det till skaparlust.

– Hon sa åt mig att gå "all in" i det och det blev väldigt befriande.

 – Jag har utgått från ett klassiskt motiv – det finns flera skulpturer med kärlekspar på en klippa – Auguste Rodins ”Kyssen” Carl Eldhs kärlekspar på klippor och Theodor Lundbergs ”Vågen och stranden” och många fler. Jag tänker att de i sina storslagna poser är gjorda för att gestalta kärnan av kärleken. Man skulle kunna säga att jag är mer intresserad av att förstå kärnan av skulpturen.

Hon jobbar i negativ form, det vill säga att hon skulpterar hålrummet, gjutformen, som uppstår i leran när hennes händer pressas ner i den. En metod som har sina utmaningar.

– Det innebär att jag måste vara helt närvarande. Jag tänker på hur jag vill att skulpturen ska se ut, men jag kan ju inte förlita mig på ögonen utan bara på vad mina fingrar känner. Jag får göra många innan jag är nöjd, säger hon och skrattar.
 

Stina Persson

Konstnär, född 1983, utbildad på Konstfack och Umeå konsthögskola. 2019 blev hon den första Erland Cullberg-stipendiaten. Hon har även erhållit Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsstipendium och ett utställningsstipendium på Kungliga Konstakademien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!