Utställningen är ett samarbete mellan Skellefteå konsthall och estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet. Eleverna fick hämta inspiration från Sara-Vide Ericsons utställning ”Ditch Dance” som producerats av Skellefteå konsthall.
– Det finns många olika ingångar i Sara-Vides utställning, men hennes primära tema är diket som fenomen. Det tema som vi istället valde att jobba vidare med var ”spår”, eftersom Sara-Vides konst också ofta handlar om arv och miljö och hur det sätter spår i människor, säger Louise Burlin, lärare för bild och formgivningsprogrammet.
Eleverna fick sedan fundera kring temat ”spår” och bestämma vilka motiv de ville jobba med. Tanken var att de skulle jobba utifrån en plats eller fast punkt som har satt spår i dem.
Sara-Vide arbetar också ofta utifrån ett fotografi och det skulle eleverna också göra.
– Vissa valde att gå till platsen och ta en ny bild medan andra valde att arbeta utifrån ett äldre fotografi, säger Louise.
Motiven är varierande: det är allt ifrån blommiga fält, kyrkor, hästar och människor. Men samtliga tavlor är målade i olja.
– De flesta av oss har bara målat i olja en gång tidigare när vi gick i ettan, men det var bara under en kort period. Det var väldigt roligt att få en möjlighet att jobba med olja under en längre tid och friare former, säger Luna Pernetun, elev.
Lunas tavla består av ett motiv där hon och hennes syster badar i havet. Penseldragen är stora, ljuset faller snett från höger och saltvattnet går nästan att smaka.
– Vi spenderade mycket tid på Skatan, en strand som ligger mot Ostvik, när vi var små. Min storasyster representerar temat ”Spår” för mig eftersom hon på många sätt trampat upp ett spår för mig att följa, säger hon.
Målningarna står uppradade på stafflier längs en vägg utanför konsthallen. Lite längre bort till höger finns den största tavlan i samlingen. I bildens center står en person och runt omkring den består naturen av myrmark och träd.
Perspektivet i målningen i samspel med storleken på kanvasen ger känslan av att man nästan kan kliva in i bilden.
– I närheten av där jag bor så finns det en myr och ett fågeltorn där jag har spenderat en hel del tid i min uppväxt. Personen i målningen är min pojkvän och både han och platsen har satt spår i mig, menar konstnären och eleven Sara Lind.
Det går att ana detaljer i målningarna där eleverna har inspirerats av utställningen, men ingen har målat en bokstavlig tolkning. Samtliga elever har istället låtit sitt egna bildspråk vara det mest framträdande.
Ett exempel på det är Nadja Boströms kyrkomotiv: En katedral med gröna bänkar i trä.
– Sara-Vide målar ju också mycket tunga och fylliga trämöbler så där hittade jag inspiration till träet i bänkarna. Men kyrkor är personligen en plats som betyder mycket för mig, säger hon.
I en annan lite större målning består motivet av en stor röra med gammal teknologi: en tjock-tv, VHS-spelare, dvd-skivor och lådor fulla med vinylskivor. Bakom verket står Eva-Marie Marklund. Hon blev inspirerad av Sara-Vides ”The Stage”, en enorm målning föreställande ett skrivbord.
– När jag såg den så tänkte jag direkt på min pappas kontor som är fullt av äldre teknik. Mina föräldrar har alltid varit noga med att lära mig hur de gamla sakerna fungerar trots att de egentligen inte varit aktuella under min samtid. På så sätt har de ändå satt spår i mig, säger hon.
Det är inte första gången som institutionerna jobbar tillsammans, och fler samarbeten kommer det att bli framöver.
– Våra utställningar ska gå att förenas med pedagogik. För varje utställning vi har så utvecklar vi ett samtal med eleverna för att kunna hitta nya och spännande projekt tillsammans, säger Malin Nilsson, konstpedagog vid Skellefteå konsthall.
Eleverna hoppas också på fler utställningsmöjligheter.
– Det här är ju egentligen första gången som vi kan ställa ut eftersom mycket av vår undervisning har varit digital på grund av pandemin. Det är verkligen jättekul att äntligen få se verken i en annan miljö, det blir en helt annan upplevelse då och man ser på målningen med andra ögon, säger Vilma Eriksson.
Utställningen ”Spår” går att se fram till den 15 december på Sara kulturhus.