Fullsatt och stämningsfullt i Burträsk kyrka: ”Det är på riktigt”

Långt ifrån melodifestivalens ballonger, högljudda publik och viftande flaggor står han i sin vita kolt under målningen som symboliserar hälsningen: ”Frid åt er alla”. Framför Jon Henrik Fjällgren sitter drygt 400 personer tätt tillsammans på kyrkbänkarna för att alla ska rymmas. Stämningen är kompakt.

Jon Henrik Fjällgren gav en innerlig konsert: ”Det är som att jag läser ur min dagbok”, sade han till publiken.

Jon Henrik Fjällgren gav en innerlig konsert: ”Det är som att jag läser ur min dagbok”, sade han till publiken.

Foto: Ingela Lekfalk

Konsert2024-09-22 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Att jojka är för mig som att jag låter er läsa min dagbok”, säger han ödmjukt och ger oss essentiella berättelser från sitt liv. Hans lågmälda beskrivningar om hur bräckligt livet kan vara tillsammans med den suggestiva musiken är överväldigande. 

Sin inspiration får han i mötet med andra människor, vid Mittådalens fjäll i Härjedalen eller i bilen på väg genom Lapplands skogslandskap. Jon Henrik Fjällgren vann Talang 2014 och släppte sedan sitt debutalbum Goeksegh. Sedan dess har han deltagit i Melodifestivalen fyra gånger. Nu står han i Burträsk kyrka och beskriver stunder som skrapats av oro och undran över vem han är och var han hör hemma. När orden inte kan berätta tar jojken vid.

undefined
Jon Henrik Fjällgren gav en innerlig konsert: ”Det är som att jag läser ur min dagbok”, sade han till publiken.
undefined
Christoffer Nordenström, Jon Henrik Fjällgren och Tobias Lundgren tackades med jublande applåder från de dryga 420 personerna i publiken.
undefined
Jon Henrik Fjällgren hade med sig Christoffer Nordenström på klaviatur och Tobias Lundgren på gitarr och sång.
undefined
Många ville få Jon Henrik Fjällgrens autograf efter hans konsert i Burträsk kyrka.

Oförställt personifierar han sin slitande själ och berättar om den inre oron som flera gånger kullkastat honom: ”Varför existerar jag?”, ”Vad är mitt uppdrag på jorden?” Stora existentiella frågor blandas med den ömtåligt ropande sången.

Jojkningen beskrivs av den nordsamiska författaren Johan Turi som en minneskonst: ”Det är ett sätt att i sång gestalta exempelvis människor, djur, platser och händelser”, säger han. Precis så är det i kväll.

I den andäktigt lyssnande publiken sitter ung som gammal. Vad är det vi är med om egentligen? Det här är inte en 90 minuters konsert med anekdoter och målgrupps-paketerade mellansnack. Mer ett möte med en, i det närmaste, hudlös människa. 

Eller är det han säger ett tyst rop på hjälp? Eller ett bekräftande till den som fastnar i ängslan och ångest, eller till den anhörige som står bredvid och ser på. Kanske allt i ett på samma gång.

På scenen har han med sig musikerna Tobias Lundgren och Christoffer Nordenström. De är viktiga komponenter i denna konsert. Lundgrens tenorstämma flätar ihop sig med den ibland dova jojken och Nordenström är följsam bakom sina rader av klaviaturer.

Efter konserten är det flera som går fram till Jon Henrik Fjällgren, de vill ta bilder och samtala. Han står kvar en kort stund, men tittar sedan upp, ler mjukt och vinkar ett försiktigt hej då. Några blir besvikna över att han hastigt lämnar, men då är det en ung tjej som utbrister: ”Förstår ni inte att han behöver få vara ifred nu. Han har ju köttat upp hela sitt liv för oss, så han är säkert helt slut. Det här är ju på riktigt”.

Precis så är det. Jon Henrik Fjällgren är på riktigt. 

Fakta

Jon Henrik Fjellström Burträsk kyrka 21 september.

Publik: drygt 420 personer.

För den som vill veta mer om Jon Henrik Fjällgren finns det just nu en dokumentärfilm om honom på svtplay: Jon Henrik Fjällgren – mina världar.

Medverkan i melodifestivalen: 2015: ”Jag är fri” (Manne leam frijje). 2017: ”En värld full av strider” (Eatneme gusnie jeen dåaroeh) tillsammans med Aninia. 2019: ”Norrsken” (Goeksegh). 2023: ”Where You Are” {Sávenzan} tillsammans med Arc North och Adam Woods. 2018 vann han tv4:s ”Let's dance”. Han kan titulera sig som renskötare, artist och politiker.

Jon Henrik Fjällgren har även gett ut en självbiografi ”Månbarn”.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Great Times AB, North Event AB och Studieförbundet Sensus, med ett särskilt partnerskap med barnrättsorganisationen Erikshjälpen.