Men det är naturligtvis en möjlighet att skapa sig nya traditioner och det finns en hel uppsjö att välja på om man vänder blickarna ut i världen. Norrans David Ekström har letat jorden runt efter de bästa traditionerna att ta efter. Här är hans bästa tips.
Takanakuy
Vi har haft ett skitår – ingen snack om saken och det är en hel del aggressioner som behöver komma ut. Varför inte göra som i provinsen Chumbivilcas i Peru. Där samlas folk den 25 december varje år för att göra upp om gammalt groll med hjälp av knytnävar. Traditionen kallas för Takanakuy och kan nog lätta på trycket lite...
Skippa julmaten
I Japan äter man på KFC (Kentucky Fried Chicken) på julafton. Allt på grund av en lyckad reklamkampanj 1974 med slogan "Kentucky for Christmas!". Så ta och kör drive-in eller beställ mat på något snabbmatställe. Du sparar sjukt massa tid (och pengar).
Saltgurka
I USA ser de flesta till att dekorera granen med en saltgurka som gömmer sig någonstans bland grenarna. Legenden lyder att en soldat fångades under det amerikanska inbördeskriget. Svältandes bad han efter en saltgurka från vakten, som sen kom att rädda hans liv. Efter sin frigörelse såg han till att gömma en saltgurka i julgranen. När du hittar den så lägg den på julknäcke med leverpastej och få världens bästa julmacka. Enligt mig.
Spindelväv
I Ukraina är det vanligt att dekorera sin julgran med spindlar och spindelväv. Det kan tyckas udda, men julpyntet har sitt ursprung i en sägen och anses ge tur. Enligt sägnen hade en fattig kvinna inte råd att klä julgranen, men när hon vaknade på morgonen hade spindlarna pyntat granen med spindelväv, som glittrade som guld och silver i solen. Änkan och barnen blev överlyckliga, och därefter levde de aldrig i fattigdom igen. Med tanke på att platsgran blir vanliga så är det bara att ställa ner granen i källaren och låta året göra sitt. Sedan behöver du bara ställa upp den året efter med spindelväven kvar. Och tydligen aldrig bli fattig igen.
Var elak
I flera länder i Centraleuropa (Tyskland, Österrike, Ungern, Tjeckien, Kroatien och Slovenien) finns idén om en djävulslik best som heter Krampus. Krampus beskrivs som en skrämmande följeslagare till den vänlige Sankt Nikolaus, och används för att skrämma olydiga barn till lydnad. Så klä ut dig till Krampus istället för tomten så slipper du köpa julklappar.
13 tomtar
Gillar du jultomten? Varför inte ha 13 stycken? På Island har man det. Den förste anländer från bergen den 12 december, och sedan kommer en om dagen tills alla är framme vid julafton. Tyvärr är jultomtarna inte så snälla, men de hittar mest på mindre hyss som att slicka i sig gröt och slå i dörrar. Lägg dessutom till en ondskefull julkatt (Jólakötturinn) som är jättelik, blodtörstig och lurar ute i snön. Ibland beskrivs katten som husdjur till trollen Grýla och Leppalúði, som äter barn och som är föräldrar till de 13 jultomtarna. Där har du en historia som håller barnen snälla och du kan se på vilken jul-tv du vill.
Bajsande vedträ
Den 8 december flyttar Tió de Natal in till katalanska barn. Tió de Natal är ett litet vedträ med glatt ansikte och små pinnar till ben, som barnen måste ta hand om genom att mata och stoppa om. På juldagen försöker barnen få Tió de Natal att bajsa, genom att slå med käppar och sjunga sånger. Har man tur så bajsar vedträet sedan ut ett gäng julklappar och du slipper köpa lika många...