Året var 2016. I Jörn bubblade något under ytan, en ilska över att som bygd känna sig förbisedd och bortglömd.
Det blev startskottet på något stort. Kulturrådet hade precis lanserat en satsning under parollen Kreativa platser, där 27 olika orter beviljades stöd för kulturprojekt, och Jörn var en av dem. Namnet var självklart, "Lyssna på oss", och målet tydligt – 2019 skulle Jörn vara platsen för en ursinnig kulturfestival. I skarven mellan maj och juni förra året var det dags, och Jörnsborna kanaliserade ett kulturellt ursinne och omvandlade det till skaparlust och framtidstro i Ursinnig festival.
Ett år har gått sedan dess, och inne i föreningen JESS lokaler i centrala Jörn sprids doften av kaffe. Där sitter kärnan bakom Ursinnig festival, och de minns tillbaka på två veckor som på många sätt förändrat bygden i grunden.
– Ja, den här tiden förra året var det otroligt intensivt. Det var väldigt häftigt hur vi lyckades involvera hela orten med omnejd, från gammal till ung. Jag tror och hoppas att Jörn under lång tid framöver kommer minnas den gången vi arrangerade en tvåveckorsfestival, säger Gunnel Flinta, ordförande i JESS.
Kulturrådets projekt tog slut samtidigt som festivalen, men ursinnet fortsatte att brinna. Därför var det bestämt redan innan den maffiga premiären att Ursinnig festival skulle återvända 2020. Men sedan kom coronaviruset, och mycket blev oklart.
– Vi hade många diskussioner fram och tillbaka. Hur skulle vi göra? Men vi bestämde oss för att nej, det är klart ett virus inte ska stoppa oss, vi får helt enkelt anpassa festivalen efter de riktlinjer som gäller, säger Jennie Samuelsson.
5 juni är det dags. För andra året kommer ursinnet till Jörn, men den här gången i en annorlunda tappning. Via hemsidan ursinnig.nu kan vem som helst ta del av berättelser, utställningar, hantverk och musik med rötterna i Jörn på olika sätt, och längsmed Storgatan kommer skyltfönstren att genomsyras av skapande.
– Om vi inte gjorde någonting i år skulle det vara lätt att det rann ut i sanden, och vi kan inte låta något så viktigt och bra som detta försvinna. Utställningen är det största vi gör, där kommer 25 personer visa sina verk på olika sätt, säger Jennie Samuelsson.
– Och tanken är inte att man behöver vara professionell konstnär, vi vill visa upp det som skapas och tänks här i Jörn, fortsätter Ingalill Degerfeldt, också engagerad i festivalen.
När Norran är på plats fylls sakta JESS lokaler med välanvända kökshanddukar, alla fyllda med broderier som bildar tänkvärda citat. Under våren startades en broderikurs med namnet Brodéer och skrodéer, där kökshanddukar fick nytt liv med hjälp av nål och tråd.
– Det har varit så roligt att se dessa vardagsföremål förvandlas till något annat. De ska vara en del av utställningen, säger Ingalill Degerfeldt.
På fredagen invigs årets speciella festival, som beskrivs som ett försmak inför 2021, med en symbolisk fröceremoni. I Jörns samhälle, i byarna runt om och hos inbjudna politiker planteras frön av perenna växter. Lagom till nästa år ska de sedan ha blommat ut.
– Så ser vi på årets evenemang. Vi planterar frön till nästa års ursinne, då har blommorna vuxit sig starka, säger Gunnel Flinta.