På fredag invigs festivalen i Jörn som bokstavligen och bildligt får folk att gå man ur huset. Ursinnig festivalen har under sina fyra år blivit en festlig sammankomst för byborna och ett utflyktsmål för hela Västerbotten med omnejd.
– Vi är stolta Jörnsbor som tycker att Jörn är centrum i världen. Allt som man behöver finns här. Och det som inte finns åker vi till Skellefteå eller Stockholm och hämtar hit, säger Jennie Samuelsson som är en av arrangörerna till festivalen.
Det är fotosafari genom Jörn, musik i mängder, fotoutställningar, stenbingo och mycket mer. Programmet är allomfattande. Det viktigaste är att få träffas och dela kraften av att bo i en bygd som vänt en nedåtgående negativism till en positiv framåtanda. Många besöker även festivalen för att inspireras av den målmedvetenhet och framtidsanda som Jörnsborna visar upp.
– Hela festivalen är ideell. Och vi gör det här tillsammans. Vi är sju personer som jobbar lite extra i arrangörsgruppen. Utöver det har vi mängder av människor som är med och skapar alla aktiviteter som sker under Ursinnig festival, säger Ann-Sofi Burström som jobbar på biblioteket och även är en av nyckelpersonerna bakom festivalen.
Förutom arrangörsgruppen så är det 20 ideella arrangörer, på 25 platser runt om i Jörn, som är aktiva under festivalen.
– I Jörn finns så många som skriver böcker och dikter. Det är även väldigt många duktiga hantverkare här, säger Eija Åman som själv utbildat sig till tapetserare och startat ett företag där hon renoverar möbler.
– Vår roll i arrangörsgruppen är att visa upp allt som skapas här. Från början fick den som ville anmäla sig själva. Då hade vi inte lika många som deltog. I dag knuffar arrangörsgruppen på mer och det har bidragit till att vi får ihop ett sådant här fint program, säger Katie Leuenberger som även grafiskt satt ihop programmet.
– Det tar tid att bygga upp en festival som bygger på ortens engagemang. I början var det vårt att få folk att kliva fram. Men när en vågar så vågar nästa. Nu har vi en våg av att våga. Det är väldigt roligt, säger Ann-Sofi Burström.
De är alla överens om att det finns en positiv anda i byn jämfört med för ett par år sedan, när högstadieskolan lades ner för flytt till annan ort och nedskärningar av olika slag drabbade Jörnsborna. Nu finns fler lokala företag, ett nytt hotell och en återkommande Ursinnig festival.
– Jag har bott i Jörn i hela mitt liv och det kom till en punkt när jag inte orkade lyssna på all besvikelse. Att det var ”bättre förr och allt läggs bara ner”. Vi var tvungen att ändra det tankesättet för att överleva och lyfta, säger en allvarlig Jennie Samuelsson.
Ursinnet som uppstod hos människorna som bodde i byn gjorde att de för snart sex år sedan sökte pengar från kulturrådet. Ur projektmedel med rubriken ”Kreativa platser”. Glädjen var stor när de fick beviljat stöd till projektet med namnet ”Lyssna på oss”. Det blev startskottet till Ursinnig festival. Nu är projektet slut men aktiviteterna och engagemanget fortsätter.
– Att festivalen startade beror helt klart mycket på det projektet. Men, jag vill verkligen understryka att det här handlar om en hel bygds engagemang. När fler och fler började att engagera sig så blev det en våg som tog med fler och fler. Det är lätt att media lyfter samma personer, företagare eller ideella förmågor och att andra glöms bort. Den nya andan i Jörn handlar om det breda engagemanget. Det är just det som tar oss framåt, säger Jennie Samuelsson med ett brett leende.
– Vi är en grupp som fokuserar på att uppmuntra varandra. Och vi försöker förmedla att om det ska bli en festival så beror det på dig och dig och dig, säger Eija Åman som flyttat tillbaka till Jörn från Älvsbyn. Att hon flyttade tillbaka berodde mycket på stämningen och känslan av möjligheter i Jörn.
Jörn har i dag många nyinflyttade och födelsekurvan har vänt. Fler unga människor väljer att bo kvar eller flytta hem igen. Föreningen Jess är en del av den omstartade motorn i Jörn. Att se Jörn som ett centrum där alla fler ska vilja bo och leva.
– Det är engagemanget från bygden som får saker att fungera. Vi har även lokala restauranger som förlänger sina öppettider under dessa dagar. Alla är med och bidrar, fortsätter Ann-Sofi Burström att berätta.
– Som liten ort är det lätt att man ska höra till någon annan. Nu har vi fokuserat på att höra till oss själva och skapa något eget med tanken på att vi vill göra något som är ett nu och framtid. Det är alltför lätt att hamna i ett förr. Nu har vi gjort en egen plats där Jörn får synas, säger Jennie Samuelsson.
Hela festivalen har en budget på cirka 23 000 kronor som är ett stöd från Skellefteå kommun. Alla aktiviteter bygger på egna ideella krafter.
– Vi behöver bli bättre på att hitta sponsorer. För nu bygger allt på att alla ska ställa upp gratis, säger Ann-Sofi Burström.
– Det är fantastiskt att det går att skapa så mycket fint med ideella krafter. Genom att få vara med i ett sammanhang har jag också blivit bättre på svenska och fått nya vänner, säger Katie Leuenberger.