Vid bönhuset i Sjön, Hjoggböle, står kaffekopparna uppdukade i sommarvärmen. Det ljusgula bönhuset inrymmer inte längre kyrkliga predikningar, utan har istället tillägnats byns storhet – PO Enquist, en av Västerbottens stora författare. Där finns en permanent utställning som skildrar hans barndom, författarskap och gärning, som en ständig påminnelse om vad han tillfört bygden. Mittemot bönhuset syns ytterligare ett litteraturhistoriskt monument: det gröna huset, platsen där PO Enquist föddes och som spelar en återkommande roll i romaner som "Kapten Nemos bibliotek" och "I lodjurets timma", för att nämna några.
Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern, och Fransesca Quartey, vd, har tagit plats på gården, med bönhuset som fond och det gröna huset i periferin. Nu står det klart att de ska förvandla PO Enquists känsla, stämning och ord till teater – den allra första föreställningen som har premiär i Sara kulturhus blir nämligen "Musikanternas uttåg".
– Det blir första gången någonsin som berättelsen tar plats på en scen, en riktig urpremiär. Det känns otroligt, säger Bobo Lundén.
Vägen dit har varit lång. Det började redan 2017, när Bobo Lundén var relativt ny vid Västerbottensteatern och precis upptäckt PO Enquists litterära universum.
– Jag läste "Musikanternas uttåg" och blev helt tagen. Det här är berättelsen om hur västerbottningarna fick människovärde, om arbetarrörelsen och demokratirörelsen. Jag kände direkt att den här, den måste vi göra teater av, säger han.
Men det krävdes en välsignelse av författaren själv, och det var inte det lättaste. På nyårsafton 2017 öppnade Bobo Lundén sin mail och möttes av raderna: "Hej min vän bland musikanter. Många vill göra film av boken, men jag funderar mest på teater. Jag ska tänka på saken". Signaturen var PO Enquist och två år senare, sommaren 2019, skrevs kontraktet på. Västerbottensteatern hade fått tillåtelse att förvalta världspremiären av teatern "Musikanternas uttåg" .
– När allt var klart kände jag bara för att skrika ut min glädje. Det är så stort, och har tagit tid. Men som jag brukar säga: bra saker tar tid. Vi har redan kommit långt med manusarbetet, och ungefär 70 procent av ensemblen är klar. Men några namn kan jag inte säga just nu, säger Bobo Lundén.
Urpremiären är den första föreställningen som kommer äga rum i Sara kulturhus när det öppnar 2021. Preliminärt datum är i november 2021, men allt beror på hur bygget av huset förlöper.
– Herregud, i fyra år kommer vi ha arbetat med detta innan det är dags att kliva upp på scenen. Det känns fantastiskt att öppna kulturhuset med en berättelse så djupt förankrat i bygden och som sätter tonen för vad kulturhuset ska vara. Jag hoppas att den kommer fylla publiken med stolthet, säger han.
På plats finns också Marianne Hedman, en av eldsjälarna bakom föreningen Författarbyn Hjoggböle. För henne känns det snudd på overkligt att hon kommer få uppleva en scenversion av "Musikanternas uttåg".
– Det är obeskrivligt. "Musikanternas uttåg" fångar Västerbottens själ, och det är otroligt att den nu ska bli teater, säger hon.
– Med PO i handen går vi in i Sara. Det är lite poetiskt, fortsätter Bobo Lundén.