Woody Allen är färdig med filmskapandet

Woody Allen, 86, påbörjar i höst inspelningen av sin 50:e och sista film. Nästa projekt blir i stället en roman.

Woody Allen börjar under hösten att spela in sin sista film. Arkivbild.

Woody Allen börjar under hösten att spela in sin sista film. Arkivbild.

Foto: Luca Bruno/AP

Film2022-09-18 17:58

Det är i en intervju med spanska La Vanguardia som den amerikanske regissören meddelar att han kommer att dra sig tillbaka från filmskapandet efter sin nästa film – som under hösten spelas in i Paris, helt på franska.

– Min plan är att inte göra fler filmer utan fokusera den tid jag har kvar på att skriva, säger Allen och berättar att hans nästa projekt blir en bok.

Om den avslutande filmen, som går under arbetsnamnet "Wasp 22", säger den 86-årige filmskaparen att den kommer att likna "Match point" från 2005 och vara "spännande, dramatisk och mycket olycklig".

Ihärdiga rykten gör också gällande att Isabelle Huppert ska spela huvudrollen, men det är inget som regissören vill bekräfta.

Spänningen borta

Det är inte första gången Woody Allen har pratat om att lämna filmbranschen. I ett direktsänt samtal med Alec Baldwin på Instagram i juni sade Allen att han planerar att regissera "en eller två filmer till", men att "spänningen med bioupplevelsen är borta när allt fler väljer strömmade tjänster".

Under sin långa karriär har Allen Oscarsnominerats 24 gånger, 16 gånger som manusförfattare, sju som regissör och en gång som skådespelare, vilket gör honom till en av de personer som nominerats flest gånger.

Han har vunnit fyra statyetter, däribland för bästa regi för "Annie Hall" 1977, men har aldrig själv varit på plats på galan för att motta sina priser.

Blygsam framgång

Det senaste decenniet har hans rykte dock solkats av anklagelserna som riktats mot honom av hans tidigare partner Mia Farrow angående deras gemensamma adoptivdotter Dylan Farrow. Allen anklagas för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp när hon var sju år gammal.

Allen har själv alltid förnekat anklagelserna och fortsatt att arbeta, men många i filmbranschen har tagit avstånd från regissören och offentligt sagt att de ångrar sitt samarbete med honom.

Hans senaste film, "Rifkin's festival" från 2020, som följer ett par som blir förälskade under San Sebastiáns filmfestival, blev en måttlig framgång både kritiker- och publikmässigt i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om