En röd tråd i Andreas H Nilsson och Gustav Hugossons dokumentärer är människor med stor passion. Det kan vara den hängivna naturfotografen Terje, en by i Småland som lever för att se NHL-hockey om nätterna eller som nu – människor med en brinnande tro.
Både Andreas H Nilsson och Gustav Hugosson har en bakgrund inom frikyrkan. Andreas var under sin uppväxt engagerad inom pingströrelsen i Skellefteå och Gustav i Allianskyrkan i Eksjö.
– Kanske är det därför vi ville göra den här dokumentären. Vi hade frågor som vi ville ställa, till de mest radikala kristna personerna, ur ett journalistiskt perspektiv, berättar Andreas.
De båda fotograferna möttes på Viebäcks fotoskola 2008 och fortsatte sedan tillsammans att läsa bildjournalistik på Biskops-Arnö Nordens Fotoskola. Efter studierna gjorde de sin första gemensamma dokumentärfilm: ”Livet efter döden”, som handlar om frikyrkliga Elsie Hammarlund.
I dag är varken Andreas eller Gustav kyrkligt aktiva, men fascinationen för frikyrkan finns kvar. Så när SVT hörde av sig med en förfrågan om att spegla unga människors vardag kom idén att följa Nils Dahlvig och Oscar Tryggveson. Två unga killarna som vandrat på en väg med grus, gupp och gropar före de landade i en kristen tro, där de sedan ivrigt predikar med orden: ”Jesus älskar dig fett”.
– Nils och Oscar har två helt olika vägar till en stark övertygelse. Det var väldigt intressant att få följa dessa killar. Tro är inte självklart för någon av dem, berättar Andreas.
Nils Dahlvig är en liten tunn ljushårig kille med ett stort leende och slitna jeans som entusiastiskt sprider Jesus ord. Han har inte vuxit upp i ett kristet hem, utan hans tro har växt sig stark och med det även förändrat hans kantstötta liv. Efter Jesus uppenbarelse, i en dröm, känner han en stark kallelse att flytta till Örkelljunga för att köra buss och missionera.
Oscar Tryggveson är en storväxt kille, född och uppvuxen i Örkelljunga. Hans armar är prydda med tatueringar och i öronen har han svarta ringar. Han har vuxit upp i kyrkan. ”Man kan säga att jag är född på kyrkbänken. Både mormor och morfar är pastorer”, berättar han i dokumentärfilmen.
Men i tonåren bryter Oscar med kyrkan då han hamnat på glid med droger. Han är arg på Gud och mår mycket dåligt och börjar att fundera på att avsluta sitt liv på jorden. Han träffar då Nils och finner sin väg tillbaka till Jesus.
Tillsammans sprider Nils och Oscar orden om sin frälsning och Jesus kärlek i det lilla samhället. ”Jesus älskar dig”, ropar de till de unga grabbarna som kör epa- traktorer i den skånska småstaden. Den som vill kan få en bön eller en lovsång, vid bensinmacken, på parkbänken eller i kön till mataffären.
Andreas hoppas att dokumentären ska ge en mer nyanserad bild av frikyrkan.
– Det kan av säkert av många uppfattas annorlunda att Nils och Oscar har en sådan stark övertygelse. Men de är kärleksfulla. När frikyrkan gestaltas i medier handlar det ofta om avhoppare eller rörelser med sektliknande drag, säger Andreas.
Dokumentärfilmen ”Jesus i Örkelljunga” skulle från början bli en halvtimme, men när projektledaren Charlotte Hällström på svt Dokumentär såg den första klippningen ville hon ha mer. Vilket Andreas är tacksam för.
– Det har varit ett väldigt privilegierat sätt att få jobba fritt med längden på dokumentärfilmen. För när beställaren säger att den här filmen mår bättre av att bli längre är det en lättnad. Ibland är det svårt när man ska pitcha in en dokumentärfilm att veta den slutgiltiga längden.
För drygt två år sedan flyttade Andreas hem till Skellefteå och Söderbodan tillsammans med sambon Anna och dottern Kerstin.
– Vi ville komma närmare familjen när vi fick barn. Nu har vi köpt ett hus som är ett renoveringsprojekt, säger Andreas och skrattar.
Oavsett var Andreas bor är han övertygad om att han kommer att fortsätta göra dokumentärfilm.
– Det är dokumentärfilmen jag lever för och som får mig att fortsätta att bita mig fast i det egna företaget. Jag letar alltid efter nya berättelser och människor med passioner. Jag hoppas på att finna nya idéer här i Skelleftebygden.