Hur känns det att vara en av de tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film?
– Det är jätteroligt, jätteroligt att vara bland de nominerade och stort att filmen får en sådan här fin uppmärksamhet. Det är också roligt att vara listad bland de andra filmerna, Paradiset Brinner och Tillsammans 99, som är så bra.
Under en intervju med Norran i samband med premiären av filmen sade Milad att han hoppades på att filmen skulle göra mycket väsen av sig.
Har det blivit så mycket väsen som du önskade?
– Ha, ha man önskar sig alltid mer väsen. Men det tycker jag. Den har klarat sig bra och blivit såld till flera länder. Men sedan tror jag att när man håller på med film så blir man aldrig så pass nöjd att man känner sig klar. Min önskan om den här filmen var att den skulle komma ut i världen. Även om den inte fått eller får Guldpalmen eller en Oscar så har den i den skandinaviska kontexten fått en plats.
Milad Alamis migrationsdrama ”Motståndaren” är även svensk representant till Nordiska rådets filmpris 2023. Där gör den upp om priset med bland annat norska filmen ”Krigsseileren” och finska ”Kupla”.
– Vi är jätteglada, stolta och hedrade över att i år både få representera Sverige för Nordiska rådets filmpris och vara en av tre kandidater till Oscarsgalan. ”Motståndaren” är en film som tänjer på gränserna för vad som ses som svensk film och de här nomineringarna uppmuntrar oss att fortsätta att utmana filmmediet, säger Milad Alami.
Filmen ”Motståndaren” är ett psykologiskt drama där vi möter den iranske proffsbrottaren Iman som tvingas fly landet efter att en lagkamrat avslöjat en hemlighet om honom. Tillsammans med fru och två döttrar kommer Iman till en snötyngd flyktingförläggning i norra Sverige. Här är hans hemlighet varken straffbar eller särskilt skamlig, men kan slå sönder hans familj.
Manuset till filmen skrev Milad Alami rekordsnabbt. Kanske för att han själv upplevt smärtan som kommer med att fly från sitt hemland.
– Jag kom till Sverige i slutet av 80-talet på grund av kriget i Iran. Det var en flyktingvåg då. Vi hamnade på en flyktingförläggning i Boden. Jag ville att filmen skulle ha en känsla av den oro som jag kände då, när hela ens värld förändras. Ett limbo som blandas med stress och ängslan. Och då var den väntan vi fick vara med om betydligt kortare än vad den är för många nu. Det var en annan tid då. Vi fick väldigt snabbt en lägenhet i Skellefteå och mina föräldrar tyckte om staden, så vi var kvar tills jag var 23 år.
När får du veta om det blir ni som blir Sveriges bidrag?
– Om några veckor. Jag räknar inte med att vi blir det. De andra nominerade är Lukas Moodysson och Mika Gustafson som verkar så bra. Men jag är nöjd över att få vara en del av detta. Även om jag såklart tycker att vi ska vinna. Det är en bra egenskap som regissör att ha storhetsvansinne. Så brukar jag tänka när jag sätter igång med ett filmprojekt, att nu ska vi ska göra en film som blir topp tio av alla filmer i världen. Orealistiska tankar, säger Milad Alami och skrattar högt.