Filmen bygger på romanen med samma namn skriven av Colleen Hoover, och handlar förenklat om en kvinnas viktigaste kärleksrelationer. Den första med en hyvens kille och den andra med en man som slår.
"Det slutar med oss" har marknadsförts intensivt i sociala medier. Bland annat har det uppstått en trend att lägga upp gråtselfies efter biobesöket. Och till slut sitter vi där, dottern och jag i en fullsatt biosalong och snyftar ikapp med varandra. Efteråt frågar jag henne vad hon tyckte. "Den var härlig" svarar hon – och jag håller med.
Det här är alltså en film som skildrar hur den så kallade kärleken blir alltmer kontrollerande och våldsam. Den borde inte uppfattas som härlig. Men det är som om våldet sker lite i förbifarten, vid sidan av allt det mysiga som skimrar i höstens färger på ett typiskt Hollywoodtjusigt sätt. Det är inte utan att man känner viss förvirring inför dubbelheten och kanske är det meningen.
Huvudrollsinnehavaren Blake Lively har nekat till att "Det slutar med oss" skulle handla om våld i nära relationer. "Det är berättelsen om en kvinna, och en kvinna är alltid så mycket mer än ett offer", menar hon. Regissören Justin Baldonis förhoppning är att "de som ser filmen ska börja fundera över sina egna relationer och hur dessa påverkas av tidigare trauman". Båda har fått kritik för hur filmen marknadsförs, men syftet är så klart att nå yngre målgrupper. Om allt gjorts med mer tyngd hade 11-årsgränsen varit tveksam och färre hade lockats till biograferna.
Men, att rikta sig till en ung publik innebär ett särskilt ansvar för vad som förmedlas. Argumentet "det är bara en film" håller inte. Därmed blir den stora frågan vad filmens budskap är. Jag frågar min 13-åring och hennes svar blir att "man ska se upp med vem man blir kär i och våga säga nej". Vi har ett bra prat, ett prat vi knappast haft om vi inte hade sett den här filmen tillsammans.
I Sverige dödas runt tio kvinnor årligen av en närstående enligt statistik från BRÅ. Trots att "Det slutar med oss" använder dubbla filter kan den förhoppningsvis väcka tankar och diskussioner kring ett livsviktigt ämne. Gott så.