Stjärnskottet om Skellefteå: "Hjälpte mig våga drömma"

Skådespelartalangen Ardalan Esmaili är högaktuell igen i Netflixserien ”I dina händer”. För Norran berättar han om uppväxten i Skellefteå och vägen dit han är idag.

Före detta Skelleftebon Ardalan Esmail gör succé i filmbranschen.

Före detta Skelleftebon Ardalan Esmail gör succé i filmbranschen.

Foto: Melissa Niemann

Film2024-05-11 05:00

Miniserien ”I dina händer” är den mest sedda på svenska Netflix och den tredje mest sedda i världen. Serien är skapad av teamet bakom Netflix första svenska serie Störst av allt (2019), och handlar om en skjutning i den fiktiva förorten Våringe. En av rollerna spelas av stjärnskottet och före detta Skelleftebon Ardalan Esmaili, som senaste åren bott och verkat i huvudstaden. 

undefined
2019 blev Ardalan Esmaili en av tio skådespelare som utsågs till Shooting star av European Film Promotions.
undefined
Ardalan Esmaili har även skapat pjäsen "Utan titel" som spelatsspelas för skolelever runt om i landet.

Miniserien är bara ett av flera stora projekt för det här året, och senaste månaderna har han haft ett minst sagt intensivt schema. Men långa dagar och obekväma arbetstider är inget som skrämmer Ardalan. 37-åringen har gjort succé i skådespelarvärlden, och fått roller i bland annat omtalade "Snabba cash", "Svart krabba" och "Charmören".     

– Det är i de här stora rollerna som man får utrymme att utforska skådespeleriet mer, säger han. 

Från Medieprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet har han tagit sig till Sveriges största scener och är ett välkänt ansikte på bioduken. Men det är inte alla som vet var resan började. 

– Folk blir chockade när jag berättar att jag är norrlänning. För vissa faller polletten ner då, för de tycker att jag har en annorlunda melodi, men de flesta blir förvånade när jag säger att jag är från "schtaan", säger han.

Två år gammal kom han till Sverige från Iran. Familjen var oroliga över barnens framtid i det krigshärjade landet, och tanken var ursprungligen att flytta till USA där de hade släktingar. Men det ena ledde till det andra, och slutstationen blev istället Skellefteå.

– När mina föräldrar kom hit som flyktingar så fick de jättemycket stöd. Det fanns en mentalitet i norr som var väldigt solidarisk där man hjälpte varandra att ta sig vidare. Det är en av de anledningarna till att jag har kunnat drömma. Och att jag vågat ta steget att följa dem.

undefined
Vägen till drömmen har varit krokig, men han har aldrig gett upp.

 Idag minns Ardalan uppväxten i norr med värme, och berättar att han fortfarande försöker hälsa på när tillfälle ges.

– Jag gillar Norrland, och det bästa med Skellefteå är folket. Jag har fortfarande många vänner där och försöker hälsa på när jag kan. Men det blir mer sällan nu då hela min familj flyttat söderut.          

Hemma i Stockholm bor han med sin fru, Evin Ahmad. Även hon en framgångsrik skådespelare, och paret har spelat mot varandra i olika uppsättningar.       

Hur har vägen varit till dit du är idag?

– Krokig som fan. Det är många dörrar att slå sig igenom, både som norrlänning och som icke-vit. Man måste verkligen vilja det här för att klara det.        

I tidigare intervjuer har Ardalan belyst problematiken med filmbranschens porträttering av invandrare, och hur den strukturella rasismen speglas i filmatiseringar. Exempelvis frågade han för något år sedan en av Aftonbladets reportrar: "Hur många icke-vita har du sett i huvudroller, där de inte är gangsters eller terrorister eller att deras etnicitet inte är deras funktion i berättelsen?" 

När Norran följer upp ämnet tycker han att situationen har blivit aningen bättre, men att glorifieringen av invandrare som kriminella fick ytterligare ett uppsving efter "Snabba cash".   

– Vi är på god väg att förändra skildringen av invandrare i filmbranschen. Men vi är inte där ännu. Det handlar i det större om ett politiskt problem vi har. Att man gör skillnad på folk och folk.     

Hur känner du om det?   

– Det är katastrofalt.     

Tre snabba med Ardalan

Ditt bästa norrländska uttryck? 

– Det skulle nog vara "schjoo", säger han och syftar på norrländskans klassiska inandnings-jo.

Det svåraste med skådespeleriet?

– Svårast är när det kommer yttre utmaningar. Exempelvis att lära sig en ny dialekt.

Bästa tipset till aspirerande skådespelare?

– Ta det på allvar. Hitta din anledning, till varför du vill det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!