Som åttaåring fick Inger Nilsson rollen som världens starkaste tjej, Pippi Långstrump, i Olle Hellboms filmatisering av Astrid Lindgrens banbrytande bok. Efter den stora internationella succén med TV-serien och efterföljande filmer förändrades Ingers liv radikalt och hon blev igenkänd överallt.
– Fortfarande är det många som kommer fram till mig för att ta en selfie eller få min autograf. Det finns också en hel del människor som tatuerat in mig som Pippi någonstans på kroppen. Jag har till och med stött på en kvinna som hade en stor bild tatuerad på bröstet, berättar Inger.
Även i Malå fick hon vara med på selfies och skriva autografer. Det är nämligen många som har en stark relation till den starka och egensinniga flickan Pippi.
Till julen 1945 kom den första boken om Pippi ut i Sverige. Den blev en omedelbar försäljningssuccé och 20 000 exemplar såldes på två veckor. En recensent utsåg den till och med till århundradets barnbok.
– Men boken var mycket kontroversiell. En professor i pedagogik definierade Pippi som en ”obehaglig person som krafsar på själen, som är smaklös och som beter sig sinnessjukt”, säger Inger.
Under sin föreläsning, i det fullsatta biblioteket i Malå, berättade hon många anekdoter från filminspelningarna och om sin relation till Astrid Lindgren.
– Första gången som Astrid kom till filminspelningen tog hon alla oss barn i sin famn. Det var så hon var helt enkelt.
Inger behöll även kontakten med Astrid i vuxen ålder.
– När man mötte henne blev man sedd och kände sig som att man för Astrid var den viktigaste personen i världen.
Inger Nilsson fortsatte efter Pippi-filmerna på skådespelarbanan och har genom åren både agerat på teaterscener och i filmer. Till exempel medverkade hon som rättsläkaren Eva i 29 avsnitt av den tyska TV-serien ”Kommissarien och havet”.
– Nu är jag med i den kommande långfilmen ”Så länge hjärtat slår” som utspelar sig under pandemin, berättar Inger.
I samband med Guldbaggegalan i år tilldelades hon priset Gullspiran som går till en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barnfilmens framgång.
Under mötet uppträdde Malå kulturskola representerade av musikläraren Lisa Stenlund och eleven Samantha Lundström.
Evenemanget genomfördes av utvecklings- och arbetsmarknadsenheten vid Malå kommun i samarbete med Malå bibliotek.