Skräck och censur i blickfånget på Sara kulturhus

I helgen hölls ett skräckkonvent i Sara Lidmans och H.P Lovecrafts anda på Sara kulturhus. Förutom filmvisningar bjöds det på panelsamtal, författarbesök, novelluppläsning och prisutdelning.

Skräck var temat på Stadsbiblioteket i Skellefteå i helgen.

Skräck var temat på Stadsbiblioteket i Skellefteå i helgen.

Foto: Veronika Åström

Film2023-10-16 16:46

När Norran är på plats på biblioteket på Sara kulturhus på söndagen hålls ett panelsamtal om skräckens roll i populärkulturen och censur av den. I panelen deltog Andreas Eriksson, Cindy Stenberg, Pontus Sundström och Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

– Bara att jag sitter är en sån en grej som visar att vi inom politiken inte är emot, och det tänker jag är en bra sak, säger han.

Därefter hölls det ett författarsamtal med Elin Edberg som skrivit "Likfarmen", en skräckberättelse som utspelar sig i en fiktiv by utanför Umeå.

– Jag är ganska morbid av mig på gott och ont. Jag är ofta färgglad och bubblig så många blir förvånade att jag skrivit den, särskilt i mitt jobb eftersom jag också jobbar som präst, säger hon.

Cindy Stenberg, Sanna Öhlund och Pontus Sundström står bakom flera lokalproducerade skräckfilmer. Några fick publiken ta del av i en filmvisning under eftermiddagen, däribland "The Roots of Evil" och "Vem där?"

Under söndagen läste också teaterelever från estetiska programmet upp några bidrag i novelltävlingen "The Shadow over Tjärdalen".

Skräckförfattaren Anders Fager, som bland annat skrivet "En man av stil och smak" deltog på lördagen i författarsamtal och ett seminarium. Lokala konstnärer och illustratörer har parallellt med helgens program även hållit en konstutställning i lokalen.

undefined
Bibliotekarien Linnéa Wikman är en av initiativtagarna till att sprida skräck, under temat H.P. Lovecraft och Lidman, i Skellefteå.

Bibliotekarien Linnéa Wikman är en av initiativtagarna till att sprida skräck, under temat H.P. Lovecraft och Lidman, i Skellefteå.

Hur blev ert första Skräckkonvent?

Det finns helt klart ett intresse för skräck i Skellefteå. Det lockade folk till biblioteket som jag inte sett förut. Allt gick så himla bra och vi är nöjda med att det var så många aktörer som ville ställa upp och bidra till ett sådant fint program. 

Hur mycket folk kom det?

– Mer än vi förväntat oss, runt 400 personer. Alla programpunkter vi hade var väldigt välbesökta.

Under helgen delades det även ut pris till vinnarna av novelltävlingen ”The shadow over Tjärdalen” med temat Lidman/Lovecraft.

Vem vann litteraturtävlingen?

– I vuxenklassen var det Jörgen Mikaelsson med novellen ”Avgrunden”. Den handlar om ett namnlöst par som är de enda invånarna i ett kvarglömt gruvsamhälle där det av någon orsak blir fler och fler jordskalv. I ungdomsklassen vann Elmer Hedström med ”Älvdansaren”. Den novellen handlar om en grabb som är ute och vandrar på natten. Han möter då en mystisk varelse som inte är den han ser ut att vara. 

Vad fick de för pris?

– En blomma och en påse med lite smått gott. I vuxenklassen fick vinnaren en statyett skapad av Sanna Öhlund.

undefined
I vuxenklassen i novelltävlingen "The Shadow over Tjärdalen" fick vinnaren en statyett skapad av Sanna Öhlund.

Kommer ni att genomföra ett Skräckkonvent även nästa år?

– Det är vår förhoppning. Får vi bara till en budget så blir det av, för intresset finns.

Fakta

Vinnarna av novelltävlingen ”The shadow over Tjärdalen” med temat Lidman/Lovecraft

Ungdomsklassen

Förstapris: Elmer Hedström med ”Älvdansaren”

Vuxenklassen

Förstapris: Jörgen Mikaelsson med novellen ”Avgrunden

Andrapris: Susanna Höglund med novellen ”Den i gruva tre”

Tredjepris: Petter Malmehed med novellen ”Det som var mor”

Inom en snar framtid ska novellerna kunna läsas på Skellefteå Stadsbiblioteks hemsida.                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!