Claes planerar filminspelning i norr

Claes Hedlund är den förste svensken som går på Den Danske Filmskoles producentlinje i Köpenhamn, men även den andre Skelleftebon, efter Milad Alami, att gå på skolan. ”Det har varit ett händelserikt första år”, berättar han.

Claes Hedlund är den förste svensken som går på Den Danske Filmskoles producentlinje i Köpenhamn. Hans mål är att kunna vara verksam som producent i både Sverige och Danmark.

Claes Hedlund är den förste svensken som går på Den Danske Filmskoles producentlinje i Köpenhamn. Hans mål är att kunna vara verksam som producent i både Sverige och Danmark.

Foto: Frida Öhman

Film2020-08-10 08:00

Claes Hedlund har precis hoppat på andra året på producentlinjen vid Den Danske Filmskolen. På producentlinjen tas sex elever in vartannat år, så konkurrensen är stor. Känslan han hade då han fick veta att han kommit in på utbildningen beskriver han som surrealistisk. 

– Det hade varit hårda intagningsprov och när jag sedan fick veta att jag kommit in följde ett dygn av surrealism. Jag hade en period då jag knappt berättade det för någon då jag var tvungen att landa i det själv först. Det kändes helt fantastiskt, men jag kände mig även väldigt ödmjuk inför det hela. Det gäller inte bara att komma in på en utbildning, utan man ska även ta sig ut, säger han.

Claes första år på skolan har varit spännande. 

– Det började med att vi hade en skolblockad och avsatte den förra rektorn på grund av att hon ville förminska den individuella lärarens möjlighet att planlägga undervisning och tog skolan i en riktning som varken filmbranschen eller eleverna kunde ställa sig bakom. När covid-19 kom och skolan stängde redan i mitten av mars så arbetade vi på distans fram till mitten av maj. Det har varit ett stärkande men också utmanande år, berättar han. 

Innan Claes kom in på utbildningen hade han studerat två år på Ölands folkhögskola med inriktning på dokumentärfilm. Anledningen till att han sedan sökte in på filmskolan i Köpenhamn var att många av de skandinaviska filmerna han uppskattar går att relatera till den skolan. 

– Målet är att kunna vara verksam som producent både i Sverige och Danmark. Även om serier är väldigt populärt just nu så är det framförallt ett filmiskt berättande jag är intresserad av att arbeta med. Då jag både uppskattar biografrummet och den formen av verk det ger uppskov till att bli. Med min bakgrund inom dokumentärfilm så är jag väldigt intresserad av vad som sker i hybridformen mellan den fiktionära och dokumentära sanningen, säger Claes. 

På grund av coronapandemin blev det ett kortare sommaruppehåll i studierna. En månads sommarlov spenderade Claes i Varuträsk, där tanken var att spela in en film. 

– Filmen har många äldre skådespelare, de är mellan 50-94 år och därför kändes det inte försvarbart att spela in filmen nu på grund av risken för coronasmitta, utan vi skjuter upp inspelningen till nästa sommar. 

Tanken är att filmen ska spelas in i Norr- eller Västerbotten. Filmen heter ”Arne möter döden”.

– Den handlar om en snål gammal man, Arne, som möter Döden. Men Arne får uppskov för att betala av sina skulder. Ett missförstånd uppstår mellan Döden och Arne. Istället för att betala av sina skulder så handlar det om att Arne ser detta som din sista chans att driva in sina pengar. Skulder som hans vänner har i form av gamla biografbesök och sill-luncher. Filmen är lite av en blinkning till Ingemar Bergmans ”Sjunde inseglet”, då både formfaktorn och karaktärer inspirerats från den filmen.

Claes vill gärna spela in filmen i Västerbotten, men eftersom länet inte har någon filmfond som kan finansiera ett sådant projekt så vet han inte om det är möjligt. 

– I och med avsaknaden av en filmfond blir det svårt att motivera att spela in filmen just här även om det hade varit fantastiskt roligt.

Troligtvis kommer stora delar av filmen spelas in i Norrbotten, men de ser även på möjligheten att spela in i Skellefteå. 

Den Danske Filmskolen

På skolan finns förutom producentlinjen, sex ytterligare linjer.

Sammanlagt tas 42 elever vart annat år in.

Alla elever tas in på arbetsprover i fyra steg.

Tidigare elever i urval: Bille August, Susanne Bier, Vladimir Oravsky och Lars von Trier. 

Den före detta Skelleftebon Milad Alami, som bland annat har regisserat filmen ”Charmören” har gått på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!