Hooja: ”Vi är extremt taggade – i Skellefteå blir det röj”

Hooja beskriver den ljusa kvällen i Skellefteå för två år sedan som ett av deras absolut bästa konsertminnen. Nu kommer de tillbaka: ”Vi är extremt taggade”, säger de med tryck i rösten när Norran ringer upp.

Hooja och DJ Mårdhund inför spelningen i Skellefteå: ”Vi är jävligt taggade”.

Hooja och DJ Mårdhund inför spelningen i Skellefteå: ”Vi är jävligt taggade”.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Festival2024-06-25 21:45

Hur är läget?

– Strålande. Man känner att det börjar vara på gång nu, det här sommarjippot, säger Hooja.

Efter två veckors ledighet ska ni ut på turné igen. Vad har ni gjort under er ledighet?

– Det är mycket som ska göras på sommaren, huset ska målas, snöras-skydd ska lagas och gräsmattan ser ut som ett jehu, konstaterar DJ Mårdhund.

– Jag passar på att fiska lite ändå faktiskt, berättar Hooja.

undefined
Hoojas skogsdisco har snabbt spridit sig i landet. De har sommarpratat, uppträtt på ”Allsång på Skansen” och fått en göra en dokumentärfilm.

Summertime Music & Life Festival var den första svenska festivalen som bokade er. Enligt arrangörerna var det en chansning att ta in er eftersom ni då inte riktigt slagit igenom. Stämmer det?

– Jo, från de bokade oss tills vi spelade på Summertime hann det hända väldigt mycket. Så det blev en ”Bingo i livet-bokning” för Gunnar Karlsson, säger Mårdis och får medhåll av Hooja.

– Ja, jävlar. Gunnar kom bakom scenen efter spelningen och bara garvade. Han var nöjd.

När började det gå upp för er att ni var på väg att bli publikmagneter?

– Nej, men det har inte gått in ännu, om man ska vara helt ärlig. Det är konstigt och jag skulle inte bli förvånad om allt är en dröm. Jag brukar säga att snart vaknar jag upp ur ett koma och får veta att jag har krockat med en älg i Hakkas och sedan legat och drömt allt det här. Lite galet känns det.

SMHI lovar kanonväder till helgen, vilket ni sägs o-uppskatta. Varför?

– Vi har haft någon spelning där det varit gassande sol och 25 plusgrader. Att ta sig igenom de spelningarna i pälsmössa och Helly Hansen är lite tungt, men det går ju självklart med hjälp av mycket vatten, berättar Hooja och Mårdis flikar in:

– Bra väder för oss är kyla på kvällen, för vi har ju en del kläder på oss.

Ni har fått beviljat att använda pyroteknik under kvällen. Vad kan publiken förvänta sig?

– Mycket spännande, eller vill vi avslöja det? Det är ju kul om det bara kommer där och då. Men nu vill man ju säga något jättehäftigt, säger Mårdis och väntar in Hooja.

– Gör det du? Jag såg att du hade något på tungan.

– Eh, vi har lagt ner mycket tid på att det blir en pangkväll, säger Mårdis.

undefined
Musikduon Hooja är redo för att uppträda på Summertime Music & Life Festival i Skellefteå.
undefined
Hooja har med sig både älgar och cementblandare på cenen.

Ni ska även ha en cementblandare på scenen, varför?

– Varför inte tänker vi, då vi båda två kommer från bygg. Det var ju så vi träffades och blev kompisar. Sen ville vi göra något som inte var gjort, berättar Mårdis.

– Det är jävligt lätt att göra saker som är gjorda. Men vi sa att det är kul om vi kan bidra med något nytt. Då kändes en cementblandare naturligt, säger Hooja.

Förra året blev er identitet outad av en kvällstidning. Vilket rörde upp blandade känslor hos er publik. Vad tycker ni själva om avslöjandet?

– Det är väl så världen fungerar idag, tyvärr. Jag vet inte vad de fick ut av det där egentligen, och söka upp vilka vi är kunde man såklart göra redan innan de ”avslöjade” oss.

För en kort stund försvinner en liten minidel av Gällivaredialekten och två ”vanliga” män från Malmberget pratar genom högtalaren på mobilen. Det blir tyst ett par sekunder.

– Det är också så himla svårt att förklara hur nära Hooja och Mårdis är oss, och det blir ännu svårare ju längre söderut man kommer. Alltså när vi är Hooja och Mårdis, är det inte så att vi måste tänka efter eller förställa oss. Det ligger så jävla nära. Jag tror att det kanske inte alltid framgår, säger mannen med genuin Norrbottensdialekt.

– Precis. Vi brukar säga att de som förstår, de förstår.

undefined
Hemma hos Hooja och Mårdis i Gällivare

Har framgångarna förändrat er?

– Hoppas inte, men det har säkert gjort det. Den här variationen med att vara ute på turné och sen komma hem och bli nedtagen på jorden, det är viktigt, säger Hooja som nu är tillbaka.

– Jag brukar åka förbi jobbet faktiskt och spela kort ibland på förmiddagsrasten. Då säger de: ”Här kommer förrädaren”. De tycker att jag övergett dem, säger Mårdis och skrattar till.

Har du också hälsat på dina tidigare arbetskamrater?

– Jag skäms lite faktiskt. Men jag jobbar ju i gruvan och det är lite bängligare där med inpassering. Det är som FBI när man ska in där, berättar Hooja.

– Du får skylla på det, muttrar Mårdis nästan lite kärleksfullt.

Vad kan Skellefteborna förvänta sig när ni ställer er på Summertimes stora scen?

– Utan att avslöja för mycket så har vi en liten grej som vi gör i slutet på konserten och där tror vi på Skellefteå, säger Mårdis och Hooja håller med.

– Vi har fortfarande Skellefteå som topp tre av alla våra spelningar, någonsin. Så vi är extremt taggade för i Skellefteå blir det röj.

Fakta

Namn: Hooja, namnet Hooja kommer från meänkielins huija, usch, fy, eller hu.
Medlemmar: Hooja, sång och rap. DJ Mårdhund ”Mårdis”, producent.
Från: Gällivare
Aktuella: Spelar fredagsnatten den 28 juni på Summertime Music & Life Festival i Skellefteå på Norrvalla.

Exempel på låtar: Donkey Kong, Banan melon kiwi & citron, Livet på en pinne, Dit älven går och En gång till.

Hooja blev årets artist på P3 Guld-galan 2023. Därefter fick duon sommarprata i radioprogrammet Sommar i P1. Samma år uppträdde de på Allsång på Skansen. De belönades med fyra Rockbjörnar 2023 i kategorierna årets grupp, årets genombrott, årets fans samt årets låt. Därmed blev de den grupp som då fått störst antalet priser vid en enskild Rockbjörnen-gala. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!