Flera protester och demonstrationer väntas – samtidigt som 100 000 schlagerfans intar Malmö inför helgens Eurovisionfinal.
Skånes universitetssjukhus, Sus, har förberett sig i flera veckor tillsammans med polisen och kommunen för eventuella oroligheter, säger chefsläkaren Sven Karlsson.
– Vi har en kris- och beredskapsplan som vi lutar oss mot i den här typen av sammanhang. Den har vi övat vid flera tillfällen de senaste åren, säger han.
Förstärkning på akuten
Redan nu har man aktiverat något man kallar särskild krisledning, en anpassad ledningsgrupp som träffas varje dag och gör bedömningar av läget.
– När det är fler människor i rörelse i stan kan man också förutsätta ett ökat antal sökande till akutmottagningen för vanliga åkommor. Det har skett en viss förstärkning inom akutvården och även intensivvården för att förbereda för det, säger Sven Karlsson.
Hur den pågående vårdkonflikten – där Vårdförbundet lagt en blockad för övertid och nyanställningar för 63 000 medlemmar – påverkar situationen är chefsläkaren fåordig kring.
– Det finns med som en av förutsättningarna i planeringen, men vi hanterar det som ett särskilt spår, säger han.
Fler väktare
Det finns ingen specifik hotbild mot sjukhuset, betonar Cetin Caliskan, tillförordnad säkerhetschef, men bevakningen av sjukhusområdet i Malmö har ändå stärkts.
"Det innebär bland annat att alla verksamheter ett par gånger per dag kommer att få besök av väktare som kan bemöta eventuell oro bland medarbetare", skriver han i ett mejl till TT.
Sjukhusledningen har också uppmanat samtliga medarbetare att vara extra uppmärksamma på sin omgivning, och att vara försiktiga med ryktesspridning.
"Just nu behöver vi alla vara extra noga med källkritik för att skilja på fakta och rykten i sociala medier. Vi vet att många organisationer jobbar intensivt med att sprida felaktig information för att skapa oro kring evenemanget", skriver Cetin Caliskan.