Inne i logen på Bureå camping finns en parallell värld, full av byggnader, fordon och människor – men allt skapat av legobitar. Robert Lundmark och Hans Brettschneider kliver in i Legomuséet, där ett futuristiskt torn format som en Rubiks kub är det första som möter dem.
Den som följt tv-satsningen "Lego masters Sverige", som hade premiär 25 oktober och låter 16 legobyggare från hela Sverige tävla mot varandra, känner igen byggnaden. Det är nämligen Skellefteduons premiärbygge som imponerade på domaren.
– Alla byggen som inte vann revs, men vi kände att det skulle vara kul att ha något bygge från "Lego masters" att visa upp på hemmaplan. Så vi bestämde oss för att återskapa vårt Rubriks kub-hus, säger Robert Lundmark.
De klev in som Norrlandsdivisionen i avsnitt ett, levererade legoskapelser som en brandgul cykelgiraff, ett minigolfshinder och en storslagen Katla-drake, som dessutom vann deltävlingen. Men hur är det egentligen att tävla i lego?
– Det var otroligt mycket jobb. Byggtiden varierade för varje tävling, men det var kring 10 - 14 timmar uppdelat på två dagar. Vi var ofta i studion tio timmar per dag. Vi hade också ambitionen att bygga störst, så det blev intensivt. Och då ska man komma ihåg att vi alltså genomförde byggen som normalt tar flera månader, säger Robert Lundmark.
Hans Brettschneider har tidigare vunnit "Robinson" samt deltagit i "Genikampen", men "Lego masters Sverige" var annorlunda.
– Det var mer styrt än man kan tro. Vi har till exempel rutiga flanellskjortor varje avsnitt, och det var för att produktionen ville det. Jag svettades så otroligt mycket, jag är förvånad att det inte syns mer i tv, säger han och skrattar.
I avsnitt fyra, som sändes i mitten av november, hände något. Robert Lundmark var uppenbart medtagen och Norrlandsdivisionen valde att kliva av tävlingen. "Lego ska vara kul", sa de innan de gick mot dörren. Vad var det som hände?
– Inspelningarna var i mars, precis när coronapandemin brutit ut i Sverige. Vi hade bilat ner till Stockholm och var i princip i karantän. De andra lagen kunde åka hem till familjen på helgen, det kunde inte vi. Och så allt byggande, men framförallt alla omtagningar och all väntetid i samband med inspelningen. Jag blev helt slutkörd, säger Robert Lundmark.
I avsnittet såg man hur han avvek för att vila, medan Hans Brettschneider byggde klart det Skellefteinspirerade minigolfhindret.
– Jag hade förvarnat redan i början av avsnittet att jag inte orkade mer. I efter hand ångrar vi ingenting, vi är stolta över alla byggen och det fanns inte något alternativ än att hoppa av. Det kändes jättebra att vi kunde få till vår slalombacke så bra, trots allt, och att vi kunde lämna med flaggan i topp, säger Robert Lundmark.
På söndag är det final.
– Alla är superduktiga, men vi har våra aningar vilka som vinner, säger Hans Brettschneider.
Passionen för lego är fortfarande intakt hos dem båda, och Legomuséet kommer fortsätta utvecklas. Robert Lundmark är lärare på Morö Backe skola, och när han sätter sig i bilen på väg till sina elever är det en speciell lektion som väntar.
– Vi ska ha "Lego masters" i klassen, de är jättepeppade. Det är kul att tv-programmet är uppskattat, säger han.