Under två dagar den 17 och 18 juni pågår sommarakademier i Bolidens Barnbaletts anda. Barn, skolpersonal, förskolepersonal, danskonstnärer, forskare och beslutsfattare deltar eller framför dansföreställningar, workshops, seminarier och samtal både i Boliden och på Sara kulturhus. Något Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet, tycker är riktigt bra.
– Då vi lever i en växande region och dansen är ett internationellt språk är det viktigt att barn få chansen att möta dans i skolan.
Hennes mor, danskonstnären Eva Dahlgren hade en sådan stark övertygelse om alla barns rätt till dans att hon 1978 fick dansen att bli obligatorisk undervisning i skolan. Tillsammans med sin dotter Cecilia Björklund Dahlgren startade hon på 70-talet Bolidens Barnbalett och Skellefteå kommun blev först i landet med dansen som konstform på schemat.
När Boliden firar 100 år är det självklart med dans. Här är den yngsta danskonstnären två år och den äldsta närmare sjuttio. Bakom scenen råder en febril aktivitet. Elin Modin, Matilda Fröst, Nora Stenmark Belkacem och Adela Lenning håller på att dressa sig i färgstarka plagg. De har alla dansat för Cecilia Björklund Dahlgren sedan de var i treårsåldern.
– Vi hjälper Cecilia med barnen, för ibland är det många barn som är blyga och inte vågar dansa. Så då är vi här för att stötta och få dem att våga röra sig i dans, berättar Matilda.
– De tycker om folk i vår ålder så de vill väldigt gärna vara med oss och då bli det lättare att få in dem i dansen. Eftersom vi har dansat tillsammans sedan vi var så små vet vi hur fint det är, säger Nora.
Elin, Matilda, Nora och Adela säger med enad röst att dans är en bra hjälp för människor som inte talar samma språk.
– Här finns det, precis som i andra städer, folk som har svenska som andraspråk och då är dansen jättebra för man kan kommunicera genom dansen, säger Matilda och får medhåll av Nora.
– Vissa blyga barn kanske inte riktigt vågar prata eller tycker det är läskigt att hålla ögonkontakt med folk. Genom dansen kan man få kompisar för den har en slags gemenskap på ett annat sätt.
Alla fyra är övertygade om att dansen ger barn bättre självförtroende.
– Vi träffade barnen för första gången i går och först satt vi i en jättestor ring långt ifrån varandra. Men mellan varje ny dans blev ringen tajtare och tajtare. För vi lärde känna varandra med kroppen, säger Adele.
– Genom dansen fick vi tillit och trygghet i gruppen. Dans är verkligen gemenskap, fortsätter Nora.
Med vana fingrar klär de varandra i varsin sari för att dansa till Vivaldis toner.
– Nu ska vi dansa in våren och jag tycker det är så underbart, säger Elin och får snabbt medhåll av Matilda.
– Det sitter i benstommen och muskelminnet. Så det blir något av en nostalgi-glädje som sprids i kroppen, jag tycker att det är härligt.
Fakta
Bolidens Barnbaletts vision om obligatorisk dans på schemat har nu spridit sig till över 130 kommuner i Sverige.
– Institutet Dans i skolan vill lyfta fram Skellefteå kommun som helt unik i sitt ansvar för danskonst i över 50 år, säger Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet.
Sommarakademin arrangeras av Institutet Dans i skolan i samarbete med Skellefteå kommun med stöd av Kulturrådet, Sparbanken Nord och Boliden AB.
Om Eva Dahlgren:
Eva Dahlgren var balettdansös, koreograf och danspedagog. Som ung på 1940 talet var Eva anställd vid Operabaletten i Rom och turnerade i Italien och Frankrike. På grund av andra världskriget återvände Eva till Sverige och gifte sig med Eric Dahlgren som var en av landets första industriläkare. Efter inspirerande år i Kiruna och Lappland flyttade familjen 1965 till gruvsamhället Boliden. Hon utvecklade den svenska dansen i nya riktningar, med barnet i fokus.
Eva Dahlgren avled den 27 april 2008. Hon vilar i Abisko nationalpark.
Källa: Skellefteå museum