En föreställning som tar form på ikonisk dansmark

Inne i Bolidens Folkets hus växer en skogshall fram. Under två veckor har kompaniet Dansinitativet tillsammans med Skelleftebördige proffsdansaren Mikael Marklund befunnit sig i Boliden för att påbörja en helt ny föreställning. Norran besökte dem mitt i processen. ”Det har varit otroligt, dansen sitter i väggarna här”, säger Per Sundberg.

Mikael Marklund och Jenny Schinkler arbetar tillsammans med Per Sundberg från Daninitativet i Luleå på en ny föreställning. En del av den har vuxit fram i Boliden.

Mikael Marklund och Jenny Schinkler arbetar tillsammans med Per Sundberg från Daninitativet i Luleå på en ny föreställning. En del av den har vuxit fram i Boliden.

Foto: Maria Wallin

Boliden2021-07-28 20:30

Inne i Folkets hus stora sal skymtar spåren av dans – i en skylt ovanför ingången, i mattan som täcker delar av golvet och pamfletterna utanför. Per Sundberg, Jenny Schinkler och Mikael Marklund stretchar efter att de precis tagit emot en förskoleklass för danslek. 

De är alla professionella dansare, där Per kommer från Danskompaniet i Luleå, Jenny frilansar och Mikael är Skelleftesonen med basen i Berlin och på Europas stora scener. Tillsammans med Norrlandsoperan och Bolidens teater- och musikförening har de fått möjligheten att under två veckors tid husera i Folkets hus och bo på orten, allt för att lägga grunden till en ny dansföreställning. 

– Projektet heter Ett steg dans. Vi är väldigt tacksamma, och ser det här som kulturpolitiskt viktigt. Dansen har en tendens att vara väldigt storstadscentrerad, att vara på residens på olika mindre orter känns viktigt, säger Per. 

undefined
Mikael Marklund och Jenny Schinkler arbetar tillsammans med Per Sundberg från Daninitativet i Luleå på en ny föreställning. En del av den har vuxit fram i Boliden.

Bolidens danstradition är stark och betydelsefull. På 70-talet flyttade Eva Dahlgren till samhället, en prima ballerina som stått på många av Europas stora scener. I en källare startade hon Bolidens barnbalett, och sakta men säkert förändrades något. Dansen blev en konstform att räkna med, och barnbaletten turnerade runt hela världen. 1978 föddes sedan Dans i skola. 

– Danskulturen är något vi är stolta över, men de senaste åren har den inte funnits här. Nu vill vi återuppliva den, och det här är ett steg i den riktningen, säger Susanne Sundwall, ordförande i teater- och musikföreningen. 

För de tre dansarna är det speciellt att vandra på ikoniska dansmarker. 

– Det är med ödmjuk vördnad vi arbetar här. Boliden inspirerar, säger Jenny. 

Vad är det då som tar form inne i Folkets hus? Jo, en föreställning vid namn ”Skogshall”, där mytologiska skogsväsen och modern teknik möts.  

– Vi har precis dragit igång processen, och bjudit in Bolidenborna att titta på olika delas av föreställningen vi jobbar med. Utgångspunkten är det arv och den mytologi som finns kring skogarna i norra Sverige, alla väsen som sägs bo där, och likheterna som finns mellan det och livskonstruerad data. På många sätt känns teknikvärlden med molnlagringstjänster och uppkoppling lika magisk som älvdans i skogen – den är lika svår att förstå, säger Per. 

undefined
Per Sundberg och Jenny Schinkler är mitt i den kreativa processen när Norran besöker Folkets hus.

”Skogshall” riktar sig till barn, och grundar sig i mötet mellan de två olika världarna av teknik och sägner. 

– Vi möttes i fascinationen för just myter och hur det går att dra paralleller till vår samtid, och vi är alldeles i början av den kreativa processen. Allt ska mynna ut i en 30 minuter lång föreställning, som har premiär i oktober. Då kommer vi ge oss ut på en turné, och återvända till Boliden med det färdiga resultatet. För mig är det speciellt och stort att arbeta så nära hemmaplan, det har jag inte gjort sedan jag flyttade från Skellefteå till Tyskland för 19 år sedan, säger Mikael. 

undefined
Stubbar från Boliden agerar rekvisita i föreställningen ”Skogshall”.

På golvet syns små stubbar och lena skivor av nysågad björk. Där ska publiken ta plats, när det är dags för premiär. 

– Det är träd från baksidan av Folkets hus, som sågats ner. Vi fick hjälp att kapa upp dem, och kommer bära med oss träden genom hela turnén. Det känns fint, att vi alltid bär Boliden med oss, säger Per. 

Fakta

Skogshall

Idé och koreografi: Per Sundberg i samarbete med dansarna.

Dansare: Jenny Schinkler och Mikael Marklund.

Teknik och ljusdesign: Jakob Granqvist. 

Premiär: I oktober i Luleå, men kommer också till Boliden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!