Ny bok om Sten och Georgs liv

Bröderna Sten och Georg Wikström fick en tuff start i barndomen på en institution utanför Umeå.
Men sen vände lyckan och de blev ett med hela Skellefteå och på flera sätt kända i hela riket.
Nu släpper Jonas Fahlman och Elisabeth Holmlund en bok om tvillingarnas liv.
Här är sju händelser vi minns.

Jonas Fahlman och Elisabeth Holmlund.

Jonas Fahlman och Elisabeth Holmlund.

Foto: Jonas Andersson

Boksläpp2024-10-06 21:00

Att leva med en funktionsnedsättning kan ha många nackdelar. Något som Sten och Georg Wikström fick känna av redan som barn.

– Allt är kanske inte så perfekt i dag heller, men förr var det hemskt. Både folk i allmänhet och läkare kunde säga otroligt nedlåtande saker eller behandla personer med en funktionsnedsättning på ett skrämmande sätt, säger Elisabeth Holmlund, lillasyster till Sten och Georg Wikström.

Hon har gjort mycket research om bröderna, och hittat sjukjournaler från hemmet utanför Umeå där tvillingarna bodde i tidig ålder. 

– De kallades för sinnesslöa på den tiden. Man förstod på Sten och Georg att tiden där inte var bra. De ville aldrig mer tillbaka dit.

Jonas Fahlman berättar att ett syfte med boken är att visa en genuin och ärlig bild av deras liv, där det mörka också tar plats. Men den ska även fungera som en inspiration då duon lyckades ta sig fram och bevisa den inneboende förmågan hos funktionsnedsatta människor.

– De förknippas mycket med sina glada personligheter och spred så mycket glädje. Bara nu jag pratar om dem börjar jag le. Men trots en del tunga perioder fick de uppleva otroligt mycket kul, säger han.

undefined
Såhär ser boken ut.

Mest är de förknippade med Skellefteå AIK, som de största supportrarna genom tiderna. De såg i stort sett alla hemmamatcher på plats, medverkade på massor av lagbilder och var ofta en i gänget i herrarnas omklädningsrum. Bland annat har klacken hyllat dem flera gånger och i dag är ismaskinerna uppkallade efter bröderna. Men de gjorde även mycket annat – som att cykla, hänga hos lotsen i Skelleftehamn och gå på trav. Dessutom blev de kända i hela riket genom sin medverkan i Filips och Fredriks ”100 höjdare”, där delar ur avsnittet blivit viralt i sociala medier. De har vidare träffat kungen och fått ett par företag uppkallade efter sig.

– De kunde inte räkna, läsa eller tyda klockan, men var otroligt bra på att ta sig fram och vara med i massa olika typer av sammanhang. Det är otroligt hur de lyckades med allt sånt.

– Om man var ute och gick med dem så hejade folk hela tiden. De kände travkuskar, hockeyspelare och vanligt folk på stan. En gång träffade jag Peter Forsberg och han visste också naturligtvis mycket väl vem mina bröder var, säger Elisabeth Holmlund.  

I boken har 20-talet personer blivit intervjuade, som hade en nära relation till tvillingarna. När AIK:s förra lagkapten, Jimmie Ericsson, kommer på tal fäller Jonas Fahlman några tårar. 

– När Georg bara hade några timmar kvar att leva fick Jimmie veta mer om läget. Han åkte direkt från flygplatsen till Sten för att ta ett sista farväl. Både Sten och Georg skapade otroliga band med folk. 

Ett annat syfte med boken är att låta dem som individer ta plats.

– I folkmun sa man Sten-Georg, som en enda person. Men de var ju olika personer och förtjänar att lyftas fram var och en. 

De trivdes inte alltid med att bli tilltalade som en duo. 

– ”Här Sten”. ”Här Georg”, sa de ofta och lade händerna på bröstkorgen, säger Elisabeth Holmlund. 

På samma vis ville de klara sig på egen hand i olika situationer. Ett exempel är att de bänkade sig på olika platser i bussen. Likaså satt de på skilda håll i ishallen.

– Det är en skröna att de var ovänner. Istället ville de vara sina egna personer och hittade uttryck för det på olika sätt. De var mycket måna om varandra. När jag arbetade på sporten på Norran kom ofta en av dem förbi och ville ha urklipp från matchreferatet dagen efter en match. Men de var noga att man skulle skicka med ett till brorsan också. De älskade varandra väldigt mycket. 

Boken ”Sten & Georg” släpps fredag den 11 oktober. 

7 Sten & Georg-händelser:

1. När de var med i 100 höjdare 

Programledarduon Fredrik Wikingsson och Filip Hammar besökte Sten och Georg i Skellefteå. Ett avsnitt som blev viralt. 

undefined
Filip och Fredrik på besök.



2. När kungen var på besök

Bröderna hade en förmåga att lära känna de flesta människor, och ta sig in i händelsernas centrum. Under 1987 hälsar kungen på Georg Wikström som gör honnör. Bilden är en klassiker. 

undefined
Georg Wikstrsöm gör honnör för kungen under ett besök i Skellefteå.



3. När de fick ett par företag uppkallade efter sig

Grundarna av The Local Store Johnny Hedlund och Alexander Nordlund har döpt ett par företag efter bröderna –Stone & George Jeans AB och Stone & George T-shirt AB. 

undefined
Johnny Hedlund och Alexander Nordlund, The Local Store.



4. När de fick ismaskinerna uppkallade efter sig

Under 2013 döptes maskinerna efter tvillingarna, som nu pryds med både namn och bild. 

undefined
Anna Ersson, Skellefteå AIK, och före detta hallchefen Björn Viklund framför ismaskinerna Sten & Georg.



5. Hyllningen av North Power

Klacken har hyllat Sten och Georg flera gånger, inte minst under 2022 då en banderoll av bröderna fyllde hela Västra stå med texten "De som lever för AIK glömmer vi aldrig". 

undefined
Sten och Georg hyllades med ett tifo inför lördagens match i SHL.



6. När AIK-laget firade deras 70-årsdag

Spelarna i AIK har genom åren varit mycket närvarande i tvillingarnas liv. Inte minst då de fyllt år. 

undefined
Bröderna fyller 70 år.



7. När de fick vara delaktiga i taktiken hemma mot Rögle

Skellefteå AIK var redan klara för Elitserien (dagens SHL) och hade en hemmamatch kvar mot Rögle. Då bjöds bröderna in i omklädningsrummet innan för att lägga upp taktiken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!