"Ett bra exempel på hur det kan gå till"

Dagens Nyheter utförde ett experiment med syfte att undersöka hur lätt det är att sälja en AI-genererad barnbok.
Lövångers Bibliotek nappade på kroken – men ångrar nu sitt inköp.
– Vi kommer nog att använda det här som ett exempel på hur det kan bli, säger bibliotekarien Linda Åkermo.

Boken släpptes den 8 november.

Boken släpptes den 8 november.

Foto: Fotomontage

Böcker2025-01-14 20:00

Det var i början av november som Dagens Nyheter släppte ”Familjen Nilsson och den mystiska appen”. Boken skapades för att ta reda på hur lätt det är att producera en bok med hjälp av AI, och för att se om någon var villig att köpa materialet. E-boken blev snart listad på flera bibliotek i landet, men den tryckta utgåvan köptes endast in av ett bibliotek, det i Lövånger, skriver Dagens Nyheter. 

Linda Åkermo var den som tog beslutet att köpa in boken. 

– Det var ett inköpssförslag  från en familj, och då brukar vi vara schysta och försöka få tag i sådant material, säger hon om hur köpet gick till. 

Men efter att hon fick veta att boken var helt AI-genererad ångrar hon köpet. 

– Om jag hade vetat det hade jag inte köpt boken. 

Varför då?

– Jag upplever att AI-genererad text ofta kan vara lite platt och kännas fattig. Men jag har inte läst den själv än. Journalisten som skapade boken har dömt ut den.

Hon berättar vidare att de flesta böcker som finns på biblioteket är kontrollerade och granskade. Men när det gäller köp från till exempel vissa nätbokhandlar är böckerna inte kontrollerade, samt att det kan saknas information om de är AI-generade eller ej. 

Känner du dig lurad? 

– Jag tar det inte så hårt. Vi har även andra böcker som varierar i kvalitet. Istället tycker jag att det här är ett bra exempel på hur det kan gå till, säger Linda Åkermo och förklarar att AI-genererade böcker kommer att bli en allt större utmaning för branschen. 

– Vi för mycket diskussioner kring detta och har som mål att hitta riktlinjer för hur vi ska hantera sådant här material. Än så länge har vi inga riktlinjer för det vad gäller våra bibliotek i Skellefteå kommun, men vi har påbörjat en diskussion. 

Linda Åkermo berättar att AI redan är vanligt förekommande i barnböcker. 

– Många använder det som ett verktyg för att bildsätta böckerna. Man kan upptäckta det ibland, som att någon har för många fingrar eller liknande. 

undefined
Biblioteket i Lövånger

”Familjen Nilsson och den mystiska appen” är nu utlånad. Sedan står fler i kö för att få läsa den. Lövångers bibliotek låter meddela att de ännu inte tagit något beslut om vad de ska göra med boken. 

– Jag tycker att den går att använda som ett exempel och föra en diskussion ifrån inom branschen. Vi får kolla igenom den mer noga och se vilken kvalitet den håller. 

Hon tycker inte att det ska vara direkt förbjudet att använda AI, men att det skulle underlätta med märkning och riktlinjer kring AI-generade böcker. Efter DN:s artikel säger hon att många hört av sig. 

– Inte så mycket i branschen. Men vanligt folk har mejlat. Det är spridda skurar vad gäller responsen, men en del tycker att vi ligger i framkant då vi köpt in AI-genererat material. 

Om DN:s bok: 
– Med hjälp av ChatGPT skapade Dagens Nyheter en fiktiv författare och en AI-genererad text. 

– Boken hade premiär den 8 november. 

– E-boken av ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” har blivit listad av flera bibliotek, men det i Lövånger är det enda som köpt in ett fysiskt exemplar, skriver Dagens Nyheter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!