På fredag klockan 09.00 är det invigning av Ida Rödéns fem meter höga konstverk i trappan på Kalkbrukets förskola i Bergsbyn.
Konsten beskrivs som en klurig hyllning till fantasins märkvärdiga kraft.
– Barn är en bra målgrupp, eftersom verket är fantasieggande och barn generellt är öppna för möjligheter. Vuxna är också en målgrupp, då även vi behöver kunna resa i tankarna mellan verklighet och fantasi. Det är i det obekanta nya kunskaper kan ta plats, säger Ida Rödén.
Hennes konstverk på Kalkbrukets förskola är en nästan fem meter hög väggmålning med stora varelser som påminner om nyckelpigor, rävar och allehanda märkliga ting. Förskollärarna är positiva till att få ta del av Ida Rödéns fantasirika konst.
– Det är roligt att vårt trapphus har fått ett sådan fint konstverk. Barnen stannar upp och tittar. Och de känner även igen några av djuren. Även om de är i andra former, säger Carina Nilsson, förskollärare på avdelningen Glädjen.
Konstnären Ida Rödén är inspirerad av sin egen påhittade Jonas Falck, vars teori är att ett meteoritnedslag bidragit till mutationer hos djuren runt Kultsjön. Det är därför djuren ter sig egendomliga.
– Som i alla historiska dokument presenterar jag en "nästansanning". Jag isolerar händelser och vänder på tidens gång, säger hon.
De senaste åren har hon ägnat sig åt att ge liv till Jonas Falck, som i sagan ansåg sig vara en av Linnés lärjungar. Om hennes hängivenhet inför att ge liv till den självlärde forskare från Västernorrland, säger hon så här:
– Som konstnär vill jag försöka förbli i letandet, där allt fortfarande är möjligt. Därför bygger jag dessa världar.
Före Ida Rödéns sagolika djur förevigades på trapphusets vägg har barnen på förskolan fått vara med och tycka till.
– Jag träffade ett gäng fyraåringar, en varm försommardag, före jag skulle börja med konstverket. Jag spred ut olika fantasifulla djur på gräset framför oss och så resonerade vi om vilka djur som skulle vara med. Då var det en liten flicka som sade; "Kanske att jag tycker att lodjuret är lite otäckt". Då bytte vi ut det till en vessla istället, säger Ida Rödén och skrattar.
Skellefteåkommun har sedan 60- talet tillämpat en så kallad en-procents-regel. Det vill säga att en procent av byggkostnaden avsätts till konst. Valet av konst påbörjas långt före byggnaden är uppförd. Det kan vara en process på flera år.
– Eftersom vi har en byggboom i Skellefteå så kan vi förvänta oss ny konst i de offentliga miljöerna. Det är väldigt bra. Den konsten är ju medborgarnas konstsamling. Det bidrar till stadens identitet, menar Peter Lundström som har ansvar för Skellefteå kommuns offentliga konstverksamhet.
– Min erfarenhet och uppfattning är att människor har ett ökat konstintresse och det är ju väldigt positivt, särskilt nu när det byggs och i och med det även ska beställas fler konstverk till kommunen, säger en nöjd Peter Lundström.