Det var en gång och vips är barnen inne i sagans värld

– "Ska vi få popcorn eller godis?" Förväntansfulla fyra- och femåringar undrar, och försöker att gissa sig till, vad det är för något de ska vara med på. De står prydligt på rad utanför scen tre på Sara kulturhus. För här ska sagan, "När Svea fick en vän", inviga årets Berättarfestival 2022.

Greta, Amelia och Asta  från Bruks förskola i Ursviken, ville gärna stanna kvar på Sara kulturhus och lyssna på en saga till.

Greta, Amelia och Asta från Bruks förskola i Ursviken, ville gärna stanna kvar på Sara kulturhus och lyssna på en saga till.

Foto: Ingela Lekfalk

Berättarfestivalen 20222022-10-17 21:00

Dörren öppnas och barnen springer glatt in i det runda gula sagotältet. 

– Wow, säger en liten pojke som snubblar in genom öppningen för att landa mjukt på en av de färggranna kuddarna.

Efter en stund sitter barnen i en ring och väntar under spänd tystnad. De har så där stora ögon som bara barn i just den åldern kan ha. 

Det här är en unik stund. Barnen är få. Lugnet stort och dramapedagogen Theresa Eriksson är en van sagoberättare. Det märks att hon gjort detta förut. På en sekund har hon barnen med sig.

Barnen får först sjunga en namnvisa. Alla blir sedda. Det är fint. Sen kommer de magiska orden, "Det var en gång". Inledningsfrasen till oändligt många sagor. 

I engelskan etablerade sig denna sagostart, "Once Upon a Time", så tidigt som i slutet av trettonhundratalet. Även den danska sagoförfattaren HC Andersen och de tyska Bröderna Grimms har de tre magiska orden som start på sina berättelser - "Det var engang" och "Es war einmal".

Nu sitter vi här, i Sagotältet på Sara kulturhus, nästan 700 år senare för att ta berättartraditionen vidare. I det perspektivet blir denna sagostund mäktig.

Theresa Eriksson berättar med en egen fri tolkning, av författaren Annika Thors "Flickan från långt borta", om Svea som bor i sitt lilla hus i skogen. Där hon trivs allra bäst – ensam.

En kväll knackar det på dörren. Där står en flicka, liten och kall. Någonting kommer in i Sveas tillvaro. Och snart har hon fått en vän.

Barnen sitter andäktigt stilla och lyssnar. När sagan är slut får de frågan om de vill göra en egen saga. Svaret är enhälligt och ett stort;

– JA!

Så skapar barnen tillsammans med Theresa Erikssons en berättelse om en flicka som vill att hennes kattunge ska kunna prata. I fantasin reser de i hundra dagar för att komma till en trollkarl som med en magisk trollformel ger kattungen förmågan att tala människospråk. För flickans högsta önskan är att kunna förstå sin kattkompis.

Tanken med Berättarfestivalen är i grunden kommunikation. Inget filter eller skärm. Utan rösten, en öppen blick och möten mellan människor. Med denna tanke blir barnens egenpåhittade saga en fullträff.

Då deras egenpåhittade berättelse är en önskan om att förstå och bli förstådd.

Vackert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!