Texterna är sammansatta av Saras brev, dagböcker, tal och artiklar. Den tidigaste texten är från 1941 och den senaste från 2003. Sällskapets medlemmar är först ut att läsa. Just denna gång var det musikern Maria Petterssons tur.
– Jag hade ingen relation till Sara innan detta, men jag bor i Missenträsk. Det var en slump att jag hamnade där, men nu är jag ju engagerad i henne och hennes liv, säger hon.
Tomas Marklund, som sitter i styrelsen Sara Lidman-sällskapet, menar att detta även är ett sätt att engagera Skelleftebor.
– Tanken är också att fler ska kunna komma i kontakt med Saras texter. Vi läser öppet i biblioteket så att även andra kulturhusbesökare ska kunna titta förbi. Det är även olika invånare som ska läsa och tolka texterna på sina egna sätt, säger han.
Maria Pettersson tolkade texten med en bestämd inlevelse, samt med en egenskriven melodi som hon öppnade och avslutade uppläsningen med.
– Alla har sin version av Sara. Den tonen i henne som jag tycker om är just den där bestämda, sätta ner foten-tonen. Sedan skrev jag en liten melodi som en slags jingel för att det är min tolkning av texten, säger hon.
Tomas Andersson menar också att detta är ett sätt att knyta lokal kultur till huset.
– Det ska ju vara en självklarhet med lokal kultur här, så detta är helt enkelt vårt bidrag, säger han.