Trots krisen – kommuner värnar kulturbidrag

Över 50 kommuner skär i år ner på kulturskolor, bibliotek och folkbildning – samtidigt som kulturbudgeten urholkas av inflationen. Men en majoritet av landets kommuner värnar ändå bidragen till kulturen, visar en enkät som TT gjort.

Många kommuner försöker bibehålla bidrag till kulturen – men bibliotek över hela landet drabbas när det sparas. Arkivbild.

Många kommuner försöker bibehålla bidrag till kulturen – men bibliotek över hela landet drabbas när det sparas. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Kultur2024-01-23 06:25

Trots tuffa tider för kulturen är det omkring 84 procent av landets kommuner som inte drar ned på bidragen till kulturen under 2024, visar en enkät gjord av TT till landets kommuner. Nyligen rapporterade SVT visserligen att 55 procent av kommunerna kommer att skära ner på kulturområdet 2024 – men då är också fritid och idrott inräknat i svaren.

På TT:s fråga om nedskärningar specifikt på stödet till kulturen svarar en majoritet att de inte drar ned på bidragen.

– Det är på ett sätt väldigt roligt att höra. Det är för att kommunerna ser behovet av att ha ett vitalt kulturliv lokalt. Det är det vi får höra, att de verkligen värnar det, säger Erik Peurell, expert inom folkbildning, bibliotek och kulturskola på Sveriges kommuner och regioner.

Bibliotek och kulturskolor drabbas

Det betyder dock inte att kulturen är fredad. Bibliotek och kulturskolor drabbas när kommuner sparar. Ett tiotal kommuner lägger till exempel antingen ner en biblioteksfilial, minskar på bibliotekets öppettider eller stänger ett av folkbiblioteken.

– Kulturen är inte en lagstiftad verksamhet, förutom att man ska ha bibliotek i en kommun. Det finns så många andra lagstadgade verksamheter som kommunerna måste finansiera och då är kultur ett av de områden som det finns möjligheter att göra effektiviseringar eller besparingar på, säger Erik Peurell.

Till de kommuner som drar ned mest hör Ekerö som minskar bidragen till kulturen med 4 miljoner kronor och dessutom drar ned 750 000 på kulturskolan, vilket leder till färre kulturskoleplatser och minskade öppettider på de två biblioteken.

– Vi var tvungna att hitta besparingar på 120 miljoner och tar mycket av vår reserv nästa år och höjer skatten. Det här är inget man vill göra men det var vad vi såg att vi kunde göra utan att helt ta bort delar, säger Alexander Lind af Hageby (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kompenserar inte

Även i kommuner som inte skär i bidragen har kulturen det tufft. Enligt SVT klarar endast 9 procent att räkna upp sina kulturbudgetar i takt med inflationen.

I Örebro minskar kulturskolans budgetram till exempel med blygsamma 19 000 kronor till 2024, men det säger inget om de reella besparingarna som krävs – 617 000 kronor. "Mellanskillnaden består av budgetkompensation för årliga löneökningar framförallt", svarar kommunen.

Fakta: Kommunala neddragningar i urval

Lilla Edet drar ner 1 miljon kronor av det kommunala kulturstödet, vilket bland annat kan leda till att biblioteken får kortare öppettider. Beslutet för 2024 är inte formellt taget men prognosen säger att det kommer beröra bibliotek, kulturskola och allmän kulturverksamhet.

Tingsryd drar ner 2 miljoner kronor på den kommunala kulturskolan.

Trollhättan drar ner cirka 2 miljoner kronor på kultur och fritidsverksamhet.

Motala drar ner 700 000 och minskar öppettiderna på bibliotek. Även kulturskolan drabbas av nedskärningar.

Höör pausar utvecklingen av musikskolan och skjuter fram en investering på 730 000 kronor.

Mellerud drar ner 400 000 på kommunalt kulturstöd och 600 000 kronor på kulturskolan.

Gävle drar ner med 2 procent, bland annat har Hille folkbibliotek stängts. Kulturskolan minskas med 600 000 kronor.

Norrköping drar ned på både kulturbidrag och kulturskola med vardera 1,35 procent, samma sparbeting som alla verksamheter i Norrköpings kommun.


Fakta: Så gjordes enkäten

Samtliga kommuner i Sverige fick frågan om de drar ner på stödet till kulturen 2024. De fick också svara på frågor om huruvida biblioteksfilialer stängs och om kommunen sparar på kulturskolan eller på kulturevenemang för skolelever.

I många kommuner ligger kulturskolan och kultur i skolan inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde, vilket gör att inte alla kommuner svarat på dessa frågor.

Sammanlagt svarade 213 av 290 kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!