Svenskan som var världens första supermodell

Hon prydde omslagen på Vogue, Harper's Bazaar och Time men var också utbildad pilot och dansare. Lisa Fonssagrives-Penn från Uddevalla beskrivs ofta som världens första supermodell. Nu visas en unik samling bilder på henne på Maison Européenne de la Photographie (MEP) i Paris.

Svenskfödda Lisa Fonssagrives-Penn i Harper’s Bazaar 1938. Fotografiet ingår i utställningen "Fashion icon" på Maison Européenne de la Photographie i Paris. Pressbild.

Svenskfödda Lisa Fonssagrives-Penn i Harper’s Bazaar 1938. Fotografiet ingår i utställningen "Fashion icon" på Maison Européenne de la Photographie i Paris. Pressbild.

Foto: George Hoyningen-Huene/George Hoyningen-Huene Estate Archives

Kultur2024-01-28 11:50

– Lisa hade förmånen att samarbeta med en stor mängd enastående fotografer, konstaterar Tom Penn, initiativtagare till utställningen och son till Lisa Fonssagrives-Penn och stjärnfotografen Irving Penn.

– Så vitt jag vet är det unikt, en utställning med bilder på samma modell tagna av en rad mästarfotografer. Jag har donerat ett stort antal av dessa verk till MEP och även lånat ut fotografier ur min privata samling.

På utställningen "Fashion icon" visas över 180 fotografier. De ger en inblick i modefotografins "gyllene tidsålder" mellan 1935 och 1955 och i den kreativa processen hos storheter som Fernand Fonssagrives, Horst P Horst, Erwin Blumenfeld, Richard Avedon, Frances McLaughlin-Gill och Irving Penn.

Flög och dansade

Men framförallt visar de på skaparglädjen och mångsidigheten hos svenskan som inspirerade dem.

– Lisa var inte enbart modell, hon var en enormt kreativ person som seglade, åkte skidor, var utbildad pilot och dansare. Hon förstod rörelse, berättar sonen som själv är konstnär och chef för The Irving Penn Foundation och Lisa Fonssagrives-Penn Trust.

Flera av bilderna är sådana som Fonssagrives-Penn fått av fotografer efter att de samarbetat. Innan hon gick bort 1992 gav hon samlingen till sonen och bad honom bevara den.

– Många har inte visats offentligt tidigare. Jag tror de kommer locka både fotografi- och modeintresserade, säger han.

New York och Bohuslän

Vem var hon då, svenskan som hänförde så många? Tandläkardottern Lisa Birgitta Bernstone föddes 1911 och växte upp i Uddevalla. Hon började tidigt att dansa och som barn målade och ritade hon stora delar av sin vakna tid.

23 år gammal mötte hon dansaren, fotografen och sin blivande make Fernand Fonssagrives i Paris, dit hon flyttat för att studera konst. 1939 lämnade paret det krigsmullrande Europa för New York, där Lisa Fonssagrives fått ett modellkontrakt med Vogue. Det var i USA hon, 38 år gammal, fotograferades för Times omslag. Och det var där hon mötte sin andra make Irving Penn.

Penns bilder av hustrun i ett marockanskt palats och i profil i en Diorhatt är världsberömda. Det är även Erwin Blumenfelds gestaltning av henne dinglandes från Eiffeltornet.

Lisa Fonssagrives-Penns modellade högt upp i åren, men svenskan verkade även som koreograf och konstnär. De sista 30 åren av sitt liv skulpterade hon i stor skala, delvis inspirerad av Bohusläns klippor dit hon alltid återvände på somrarna. 1995 visades hennes verk på Moderna Museet i Stockholm.

Fakta: Lisa Fonssagrives-Penn på MEP

Den 28 februari öppnar utställningen "Fashion icon" på Maison Européenne de la Photographie (MEP) i Paris.

Den visar bilder på en av 1900-talets främsta modeller, svenska Lisa Fonssagrives-Penn, som är tagna 1935-1955.

Bland fotograferna finns Fernand Fonssagrives, Horst P Horst, George Hoyningen-Huene, Georges Platt Lynes, Erwin Blumenfeld, Richard Avedon, Frances McLaughlin-Gill samt Irving Penn.

Frances McLaughlin-Gill var den första kvinnliga fotograf som kontrakterades av Vogue, Erwin Blumenfeld tog de berömda fotografierna av Lisa Fonssagrives-Penn hängandes på Eiffeltornet.

Utställningen pågår till den 26 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!