Många hade samlats på Nordanå för att se föreställningen "Teaterladyn" om Sigrid Nygren. Hon hyllades för sina 40 år i teaterföreningens styrelse och sin hängivenhet för kulturens tillväxt i staden.
1933, samma år som Riksteatern bildades, skapades "Riksteaterns publikorganisation" i Skellefteå. Till ordförande valdes Norrans chefredaktör, Zolo Stärner som var kvar på posten i 20 år. Den nybildade föreningens första föreställning blev ”En resa i natten” med Kungliga Dramatiska Teatern.
Det var en festlig stämning på Nordanå. Hildegard Jonsson och Siv Karbin var på plats för att fira.
– Jätteroligt med en pjäs om en lokal person som vi känner igen, säger Hildegard Johansson och Siv Karbin.
Syskonen Barbro Åström och Hans-Olov Andersson är vana teaterbesökare och självklart på plats.
– Vi går på teater men vi har inget abonnemang nu som tidigare. Det kommer nya saker hela tiden och det är inte som det var förr då det var mer gala och stjärnglans över det hela. Jag tycker att det är roligt om det är många på scenen och det händer något, säger Barbro Åström.
– Ja men det är så klart en kostnadsfråga, säger Hans-Olov Andersson.
Marcus Nyström och Madelene Karlsson funderar över hur teatern ska överleva i framtiden. Marcus bonuspappa är Jan-Åke Tufvander, som tidigare var vice ordförande i föreningen och en av personerna bakom dagens föreställning om Sigrid Nygren.
– Jag har hängt med sedan barndomen så här har man varit och sprungit en del. Det har kanske inte varit mitt intresse egentligen, men det känns ändå viktigt att teatern finns. Den behövs ju, men jag tror att marknadsföringen måste bli bättre, säger Marcus.
– Det gäller att satsa på sociala medier och synas mer där, säger Madelene Karlsson.
Sedan Skellefteå Riksteaterförening startade har de arrangerat mer än tusen föreställningar.