Daniel Sjögren (s), kulturnämndens ordförande sedan 2019, är glad och stolt över att Skellefteå hamnar på topp tio listan över de kommuner i Sverige som satsar på kulturen. Se separat artikel.
Representanter från föreningsliv, regionalt och kommunalt finansierad kultur och kulturbolag är också generellt positiva när de kommenterar Skellefteås kulturpeng. Mikke Ejrevi, avgående kultur- och bibliotekschef Skellefteå kommun, menar dock att man inte ska förutsätta att alla pengar går till nysatsningar.
– När man ser till satsade kronor per invånare är det lätt att tänka att de kommunerna per automatik har de bästa förutsättningarna och verksamheterna, men det behöver såklart inte vara sanningen. För kulturen, precis som för många andra verksamheter, har kostnader för resurser som lokaler och digital teknik ökat kraftigt. Det medför i sin tur att det blir en förskjutning av hur medel för verksamhet används, säger han.
Challa Gustavsson, vd för Västerbottensteatern, ansvarar för en teater som sedan 1996 drivs som ett aktiebolag och ägs till 60 procent av Region Västerbottens och till 40 procent av Skellefteå kommun.
– Det första jag sa till kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren när jag började på Västerbottensteatern, var att Skellefteå borde utmana Umeå om förstaplatsen. Jag är självklart glad över att vi är med på tio i topp och tar för givet att Skellefteå nu fortsätter klättra uppåt på listan. När jag tittar på den nedre delen av listan ser jag flera kommuner i vårt län. I kommuner som har en mindre befolkning och svårare att själva göra stora satsningar på kultur, har vi och övriga kulturinstitutioner med regionala uppdrag en superviktig roll att spela, säger hon.
”Det är viktigt att se hur det hänger ihop och att man behöver prioritera hela den kulturella ekologin, från kulturskola, föreningslivet och utbildningar till de professionella kulturskaparna. Utan hockeyskolor, inget SAIK som tar guld. Det funkar precis på samma sätt med kulturen”, säger Challa Gustavsson.
Kulturhusbolaget och Västerbottensteatern är de verksamheter som har som främsta uppgift att se till att scener på Sara kulturhus fylls med kultur. Kulturhusbolaget ägs av Skellefteå stadshus AB. Anna Jirstrand Sandlund är vd.
– Jag blir alldeles varm i hjärtat över de satsningar som Skellefteå gör inom kulturen. Att man var framsynt tidigt och såg att kulturen skulle komma att bli en viktig kraft för att skapa en attraktiv livsmiljö som det är intressant att inte bara bo kvar i, utan också välja att flytta till. Sammantaget gör de kulturella satsningarna Skellefteå till en ”hel” stad som bidrar till att bygga vår identitet där människor oavsett bakgrund också kan utvecklas och skapa sig en meningsfull fritid, säger hon.
Skellefteå Musikaliska är en ideell förening vars mål är att stödja och utveckla musikkulturen i staden. Föreningen arrangerar bland annat konserter med unga musiker och etablerade artister, kulturdebatter och "Musikaliska Talks". Thomas "Linge" Lindgren är föreningens ordförande.
– Det är med stor glädje man läser om Skellefteå kommuns satsning på kulturen. När andra kommuner tar ett steg tillbaka så tar vi ett kliv framåt. Sara kulturhus har skapat tillväxt inom kulturlivet inte bara genom de arrangemang som är i huset utan även satt ett fokus på kultur som är positivt. Nu har vi kulturarrangemang runtom i hela kommunen. Likt handel föder handel så är jag övertygad om att samma gäller inom kultursektorn. Så heja Skellefteå kommun att ni håller kulturfanan högt!
Skellefteås bibliotek är i grunden kommunalt finansierade. Enskilda projekt finansieras med statliga medel.
– Skellefteå kommun befinner sig i en region som över tid prioriterat och satt högt värde på kultur. Flera kommuner i regionen är också skickliga i arbetet med kulturens bredare frågor, inte bara Skellefteå och Umeå som omnämns här. För Skellefteås del verkar dock de satsade kronorna också göra skillnad då SCB:s stora medborgarundersökning visade att boende i Skellefteå är de i landet som är mest nöjda med det lokala kultur- och nöjeslivet. Det ska vi alla vara stolta över, säger Mikke Ejrevi.