Det susar en vind genom kyrkan. Sakta bygger den upp sig, och till slut låter det som att ett åskoväder ska storma upp bakom en. Göran Hansson sitter på en stol på altaret och läser stillsamt upp sina dikter.
Åskovädret som mullrar är egentligen Hildings orgel som susar.
– Jag släppte tre diktsamlingar för tio år sedan. Jag använde sedan några av de dikterna när vi skapade konserten ”Nära”, där Hilding tonsatte dem tillsammans med kyrkokören. Det fanns gott om dikter kvar som inte blev tonsatta, så nu har vi istället skrivit en helt ny föreställning där jag läser dikterna och Hilding färglägger dem med sin orgel, berättar Göran.
Hela namnet på föreställningen lyder: ”I skuggan av våra liv – så förgår en dag i betraktarens öga”. Den kommer vara i ungefär 45 minuter, men Göran och Hilding drömmer större.
– Vi hoppas att kunna få ihop en helaftonskonsert, säger Göran.
Kollegorna och vännerna har alltså jobbat ihop i 30 år. De beskriver sin vänskap som en ”ge och ta”-relation.
– Hilding är verkligen en av de finaste och varmaste musikerna man kan jobba med. Det betyder inte att de andra är dåliga, men det blir något alldeles speciellt och magiskt när vi jobbar ihop, säger Göran.
Hilding håller med.
– Vi har en noggrannhet och för hela tiden ett samtal som fungerat bra och som jag känner starkt för. Men samtidigt är det nog lite tur att vi även jobbat lite åt olika håll, frågan är om vi stått ut med varandra på heltid, säger han och skrattar.
Göran menar dock på att både kyrkan och teatern har mer med varandra att göra än vad man kan tro.
– För det första så är ju en kyrka så teatralisk bara i sin uppbyggnad: akustiken, inredningen är ju nästan scenografisk, altaret liknar en scen. Till och med prästen som predikar klär ju sig i en slags scenkläder, säger Göran.
– Sedan har ju kyrkan även högre i tak nu än vad den haft förr. Då var det svårare att tänka öppnare kring samarbete med till exempel kultur och teater, men det är öppnare nu, säger Hilding.
Det publiken kan förvänta sig av föreställningen är en uppriktighet. Göran har inte bara valt att ta med de dikter han känner starkast för.
– De kommer få uppleva ett möte mellan en gammal skådespelare och en ung poet. Jag har försökt välja blandade dikter och vissa ångrar jag till och med att jag valt att ha med, men jag vill vara uppriktig. Man måste våga vara sårbar, säger Göran.
Hilding berättar att han känt in stämningen i texten när han tonsatt dikterna.
– Jag brukar främst utgå efter den stämning som dikten har, sedan ställt mig frågan hur jag ska tonsätta den och jobbat utifrån det. Sedan för vi en dialog mellan varandra under processen, säger han.
– Publiken kommer lämna föreställningen, kanske inte med hopp, men definitivt med en upplevelse, tillägger Göran.
Pandemin har ju självklart satt pinnar i hjulen för de båda kreatörerna. Det är ännu inte helt klart hur många som kommer få sitta i publiken under premiären.
– Vi hoppas att vi kommer kunna erbjuda 100 sittplatser, vilket går idag med restriktionerna som är nu. Men man vet ju inte om det kommer hinna ändras. Men vi kommer annonsera det innan premiären så att det blir tydligt, säger Hilding.
– Men vi kommer att ha flera föreställningar av ”I skuggan av våra liv”, säger Göran.