Här stickar Skellefteborna för fred

En duva, omsorgsfullt skapad av vitt garn. Inne i Sara kulturhus möts politisk aktivism och handarbete i en stickmanifestation för fred.

Siri Hyltegård tycker om att virka, men genom stickupproret hittade hon till ytterligare ett handarbete.

Siri Hyltegård tycker om att virka, men genom stickupproret hittade hon till ytterligare ett handarbete.

Foto: Maria Wallin

Kultur2022-01-28 20:45

På kulturtrappans nedersta steg trängs sticknålar, korgar med kritvitt garn och korgar med raka motsatsen – färgsprakande regnbågar. Om alla restriktioner tillåter kommer Cirkus Cirkör besöka Skellefteå med sin föreställning ”Knitting Peace” 10 och 11 februari, och har därför kallat till ett stickupprop i samarbete med Sara kulturhus och Handens hus. Det innebär att alla som längtar efter samtal, garn och kreativitet kan leta sig till kulturhuset under torsdagseftermiddagarna. 

– Fram till att Cirkus Cirkör kommer hit har vi tänkt arrangera stickupprop. Sedan kommer vi ställa ut det som skapats i samband med föreställningen, säger Ulrika Hedlind Berggren, Handens hus. 

undefined
Ulrika Hedlind Berggren instruerar Siri Hyltegård. Torsdag fjärde februari är det dags för stickupprop igen.

Vad är då ett stickupprop, egentligen? En stilla manifestation för världsfred, där deltagare uppmuntras att sticka i vitt för en ständig påminnelse om väpnade konflikter runt om i världen. 

– Men vi har lagt till regnbågsfärgat garn, för att uppmärksamma att Pride-veckan snart startar i Skellefteå, säger Ulrika Hedlind Berggren. 

Protestformen kallas craftivism, där aktivism möter hantverk och handarbete. Cirkus Cirkör har turnerat världen runt, och Skellefteås craftivister fältas samman med fredsstickare från platser som New York, Rosario och Girona. 

– Slöjd är ett perfekt forum för motstånd – titta på gerillaslöjd till exempel, där man placerar hantverk med budskap i det offentliga rummet. I den här tiden, där allt ska vara effektivt och gå snabbt, är slöjd i sig ett motstånd, säger Ulrika Hedlind Berggren. 

undefined
”Kanske blir det en fredsorm”, säger Agnetha Carlsson om sin stickning.

Agnetha Carlsson är först på plats när Norran är på besök. Hon sparkar av sig skorna, sätter sig tillrätta och plockar fram sin vita stickning. 

– Jag vet inte exakt vad det kommer att bli. Kanske en fågel, kanske en fredsorm som kryper från land till land och in i folks öron. På 70-talet var fredsrörelsen så närvarande, det känns som att vi tappat den lite. Därför är det här perfekt, säger hon. 

undefined
Siri Hyltegård tycker om att virka, men genom stickupproret hittade hon till ytterligare ett handarbete.

På ett trappsteg högre upp sitter Siri Hyltegård, som med sina 18 år är stickuppropets yngsta deltagare. 

– Jag hittade hit förra vecka. Jag var här och pluggade med mina kompisar när vi såg att några satt och stickade. Jag blev nyfiken, och gick hit för att testa. Nu är jag fast, det är jätteroligt, säger hon. 

Torsdag fjärde februari är det dags igen. Mellan 16 och 20 stickas det än en gång för fred. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!